Svijet

Deset dokaza da Turska trguje sa ISIL-om

Deset dokaza da Turska trguje sa ISIL-om
Deset dokaza da Turska trguje sa ISIL-om

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je spreman da podnese ostavku ako bude potvrđeno da Turska kupuje naftu od terorista ISIL-a. On je takođe rekao da su sve optužbe o kupovini nafte od terorista neprihvatljive i nemoralne.

 „Da bi se uopšte pričalo o tome, potrebno je predati dokaze“, izjavio je on.

To nije prvi put da turski predsjednik daje sporne izjave. Predstavljamo niz činjenica koje ukazuju na to da izjave turskih zvaničnika kako Ankara nije umješana u trgovinu nafte sa ISIL-om i nisu toliko neosporne.

Snimci iz svemira

Prvo, ruski predsednik Vladimir Putin je u okviru samita G20, koji je nedavno održan u Antaliji, predao dokaze da nafta koju proizvodi ISIL na teritoriji Sirije u velikoj mjeri završava u Turskoj.

Putin je tada precizirao da su snimci napravljeni iz vazduha, sa visine od oko pet kilometara, gde se jasno vidi kako cisterne jedna za drugom nestaju iza horizonta.

Istraživanje Gardijana

Drugo, britanski list Gardijan sproveo je istraživanje u kojem se navodi da Ankara podržava radikalne islamiste koji se bore protiv predsjednika Sirije Bašara el Asada.

Još od 2012. godine, piše Gardijan, džihadisti su se okupljali u turskim hotelima i kafićima, odakle su išli za Siriju, pritom se ne skrivajući od turskih vlasti. Turski biznismeni su još tada počeli da sklapaju unosne poslove sa teroristima o kupovini ilegalne nafte. Na taj način ISIL je nedeljno zarađivao oko 10 miliona dolara, dok su se turske vlasti držale po strani.

Napad na Su-24

Napad na ruski bombarder Su-24 uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je ruska avijacija počela da uništava konvoje cisterni koji su prevozili naftu iz Sirije u različite zemlje.

Rukovodilac Centra za Aziju i Bliski istok Ana Glazova smatra da tolika količina nafte nije mogla da ostane neprimjećena od strane turskih vlasti, što dovodi do zaključka da su umješani u taj biznis.

Turska opozicija

Zamenik predsjednika prokurdske Narodne demokratske partije u Turskoj Idris Baluken izjavio je da je napad na ruski vojni avion bila unapred planirana akcija. Prema njegovim rečima, obaranje ruskog aviona može da se protumači kao želja Ankare da se umeša u vojnu operaciju Rusije koju vodi protiv terorista u Siriji.

I bivši poslanik turske opozicione Republikanske narodne partije Mehmet Ali Ediboglu kaže da je prodaja nafte jedan od najvažnijih izvora finansiranja džihadista, te da sa ISIL-om sarađuju kako turski, tako i irački biznismeni.

Hapšenje novinara u Turskoj

Glavni urednik turskog lista „Džumuhurijet“ Džan Dundar i dopisnik Erdem Gul uhapšeni su zbog objavljivanja informacija o isporukama oružja teroristima ISIL-a od strane turskih vlasti.

U maju 2015. godine list je objavio fotografije kolone turskih kamiona. Kako je saopštio list, oni su prevozili oružje i municiju za militante koji se bore protiv vladinih snaga Sirije.

Turske vlasti su u početku odbacivale optužbe, tvrdeći da se u kamionima nalazila humanitarna pomoć. Kasnije su neki turski činovnici pretpostavili da je oružje koje se nalazilo u kamionima moglo biti namjenjeno turkmenskim jedinicama koji se bore u Siriji.

Međutim, nešto kasnije okrivljeni su i visoki predstavnici turske vojske general Ibrahim Ajdin, pukovnik Buhanetin Džihanigiroglu i general Hamza Dželapoglu za formiranje terorističke grupe i špijunažu. Oni su, naime, u januaru 2014. godine zaustavili kamion pun sanduka na kojima je bila oznaka „medicinski preparati“, ali nakon otvaranja ustanovoljeno je da su bili puni municije.

Porodične veze

Svojevremeno je Ministarstvo inostranih poslova Sirije saopštilo da je obaranje ruskog aviona Su-24 pokazalo celom svetu da turski predsednik podržava teroriste i posavjetovalo Vašington da istraži informaciju o tome da je sin Redžepa Tajipa Erdogana umješan u nezakonitu trgovinu naftom sa ISIL-om.

„Sva nafta isporučena je sinu turskog predsjednika. Kada je Rusija počela da bombarduje infrastrukturu ISIL-a i cisterne sa naftom, Turska je počela nervozno da reaguje. To je u velikoj mjeri uticalo i na Erdogana“, rekao je tada sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem.

Odnosi sa teroristima

Nedavno se pojavio snimak na kojem je jedan od lidera „Sivih vukova“ Alparslan Čelik, građanin Turske i sin bivšeg gradonačelnika turskog grada Keban, otvoreno govorio kako je njegova banda ubila pilota koji se katapultirao iz oborenog Su-24.

Pored toga, „Sivim vukovima“ se pripisuje i mnoštvo drugih krvavih napada na političke aktiviste, kao i neuspjeli pokušaj atentata na papu Jovana Pavla Drugog.

Svjetski političari

Poslanik francuske Narodne skupštine Nikola Djuik smatra da Ankara vodi dvostruku igru i bavi se trgovinom nafte sa pripadnicima ISIL-a. On je ocijenio da je turski lider nezadovoljan operacijom ruske vojske jer ona direktno ugrožava njegove poslove.

I bivši predsednik Libije Emil Lahud je izjavio da je smrt ruskog pilota isplanirana i uslovljena vezama turskog predsjednika sa ekstremističkim grupama u regionu.

Bivši premijer Francuske Fransoa Fijon rekao je da ima dokaze da skoro sva nafta koju izvozi ISIL direktno stiže u turske rafinerije. „Trgovina se vodi direktno sa turskim kompanijama“, rekao je on i dodao da je jasno da se radi o zavjeri Turske i ISIL-a.

Stručnjaci

Predstavnik Instituta RAN za Bliski istok Grigorij Melamedov smatra da je veoma lako dokazati da ISIL šalje naftu u Tursku. Problem je, kako je rekao, što se nijedna zemlja nije diplomatski bavila tim pitanjem kako ne bi narušala odnose sa Turskom.

Sličan stav izneo je i bivši glavni komandant NATO snaga Vesli Klark rekavši da ISIL odgovara interesima Ankare jer učestvuje u trgovini naftom koju uzimaju iz Sirije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ima osnova da vjeruje da je ruski avion Su-24 oboren kako bi ISIL mogao bezbjedno da isporučuje naftu u Tursku.

 „Zaštita Turkmena je samo izgovor“, dodao je Putin komentarišući interese Turske u Siriji.

(NN/Sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije