Svijet

Desetine hiljada protestovalo protiv abortusa

Desetine hiljada protestovalo protiv abortusa
Desetine hiljada protestovalo protiv abortusa

MADRID - Na desetine hiljada Španaca protestovalo je danas u prijestonici Madridu prijeteći vladi da će je kazniti na izborima naredne godine, ukoliko ne oživi plan da se ženama ograniči pristup izvršenju abortusa.

Demonstranti svih godišta pridošli iz mnogih krajeva zemlje prošetali su se gradom negodujući prilikom prolaska pored sjedišta vladajuće Narodne partije. Oni su razvili bijele zastave sa sloganom "Svaki se život računa" a uzvikivali "Da životu - ne abortusu".

Premijer Marijano Rahoj je obećao prije nego što je izabran 2011. godine da će pooštriti španski zakon o abortusu, ali je odustao od tog plana u septembru zbog neslaganja po tom pitanju unutar sopstvene partije.

Nosilac tog plana, Alberto Ruis-Galjardon, zbog toga je podnio ostavku na mjesto ministra pravde u vladi Rahoja.

Odustajanje od plana razljutilo je mnoge partijske pristalice koji su zaprijetili da neće glasati za Rahoja sljedeće godine na opštim izborima, prenio je AFP.

"Rahoj, mi možda nećemo glasati", pisalo je na jednoj ogromnoj paroli u današnjoj povorci.

"Razočaran sam, ovo će možda imati uticaja na glasanje", rekao je Hose Visente Romero (50), aktivista Narodne partije koji je u Madrid doputovao iz Alikantea, a abortus smatra tragedijom.

Prema planu Galjardona, žene ne bi više imale pravo da se slobodno odluče za abortus u prvih 14 sedmica trudnoće što je standard u većini evropskih zemalja. On je predložio dozvolu abortusa samo u slučaju silovanja koje je prijavljeno policiji, ili medicinske potvrde da žena ne može sprovesti trudnoću zbog prijetnji po ugrožavanje njenog fizičkog ili psihičkog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije