Svijet

Devet zemalja ima 15.395 nuklearki

Devet zemalja ima 15.395 nuklearki
Devet zemalja ima 15.395 nuklearki

BRISEL - Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju Rusija, SAD, Indija i Pakistan da smanje nuklearno oružje i vrate ga u skladišta.

Evropska bezbjednosna situacija sve je napetija zbog pogoršanja odnosa između nuklearnih sila, Rusije i SAD-a, Indije i Pakistana, kao i prijetnji Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje ili ga rasporediti u Evropi, upozoravaju članovi Evropskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. Zemlje se pozivaju da smanje nuklearno oružje, vrate ga u skladišta i smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama.

U neobavezujućoj rezoluciji izražava se velika zabrinutost zbog sve gore bezbjednosne situacije u evropskom okruženju i šire, sve gorih odnosa između Rusije i SAD-a, kao i Indije i Pakistana i nedavnog jačanja severnokorejskih nuklearnih kapaciteta, objavio je Evropski parlament.

Upozorava se da devet država – SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja – posjeduje ukupno 15.395 nuklearnih bojnih glava.

Navode se zabrinjavajući primjeri ruskih vojnih vježbi u kojima se simuliralo koriščenje nuklearnog oružja protiv Poljske, tvrdnje visokih ruskih zvaničnika da Rusija ima pravo da postavi nuklearno oružje na Krimu i rasporedi raketni sistem Iskander koji može nositi nuklearne bojne glave u Kalinjingradu, u blizini Litvanije i Poljske.

Osuđuje se i nedavni nuklearni eksperiment u Sjevernoj Koreji kojim je ta zemlja ponovo prekršila svoje međunarodne obaveze. Sjeverna Koreja se poziva da se “suzdrži od novih provokativnih poteza i odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa.”

Pozivaju se nuklearne sile da smanje sve vrste nuklearnog oružja, smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama, kao i njegov operativni status i da ga povuku u skladišta.

Članovi Evropskog parlamenta pozdravljaju predlog da se 2017. sazove UN-ova konferencija na kojoj bi se dogovorio pravno obavezujući instrument za zabranu nuklearnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije