Svijet

Diplomate: Ili Specijalni sud za zločine OVK ili Tribunal

Diplomate: Ili Specijalni sud za zločine OVK ili Tribunal
Diplomate: Ili Specijalni sud za zločine OVK ili Tribunal

PRIŠTINA - Ambasadori Njemačke i Holandije na Kosovu upozorili su vlast da će, ukoliko ne bude formiran Specijalni sud za ratne zločine OVK, Priština će dobiti Tribunal OUN za ratne zločine.

Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i suočavanje sa prošlošću bi bilo u interesu Kosova, poručio je ambasador Njemačke u Prištini Matijas Kiesler.

On je u izjavi za prištinski Zeri upozorio da poslanici Kosova treba da imaju u vidu da u slučaju neuspjeha prilikom odlučivanja o formiranju Specijalnog suda u parlamentu to pitanje će biti prebačeno na Savjet bezbjednosti UN.

"Predstavnici najjačih država Evrope zahtjevaju od poslanika Skupstine Kosova da glasaju za Specijalni sud jer će u suprotnom ovlašćenja biti prebačena na SB UN", rekao je Kiesler.

Podsjetio da je još 2014. godne predsjednica Kosova Atiferte Jahjaga razmjenom dokumenata sa tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku Ketrin Eštson preuzela obaveza za formiranje Specijalnog suda.

I ambasador Holandije u Prištini Robert Bosch je studentima kolega ISPA rekao da poslanici Skupštine Kosova treba da izglasaju formiranje Specijalnog suda jer će se u suprotnom to pitanje naći pred Savjetom bezbjednosti UN.

"Kosovo ništa ne dobija odbijanjem formiranja Specijalnig suda izuzev što će dobiti Tribunal OUN za ratne zlocine", piše Zeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije