Svijet

Diplomatska kriza ne prestaje: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj

Diplomatska kriza ne prestaje: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj
Foto: Ilustracija | Diplomatska kriza ne prestaje: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je otkazao posjetu Grčkoj pošto je ona protjerala dva ruska diplomatska zvaničnika i zabranila dolazak druga dva.

Grčka je utvrdila da su sabotirali njen sporazum o rješavanju spora s Makedonijom. Tako je postala neizvjesna posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, jer je trebalo da Lavrov dođe na jesen radi njene pripreme.

Zbog krize u rusko-grčkim odnosima Cipras se danas popodne u Atini hitno sastao s ministrom spoljnih poslova Nikosom Kociasom.

Poslije njihovog jednoipočasovnog sastanka je saopšteno da će "Grčka odgovoriti odlučno kad god je pogođen njen suverenitet", ali i poručila da "Vlada vodi stabilnu politiku unapređenja odnosa s Rusijom".

Uporedo se danas popodne između Atine i Moskve povela polemika o tome na čiji zahtjev je trebalo da Lavrov dođe u Atinu. Grčki zvanični krugovi su tvrdili da je tu posjetu tražila Rusija, a Ambasada Rusije u Atini je to demantovala saopštenjem u kojem piše da je Atina tražila da Lavrov dođe u septembru.

Ali, ambasador Rusije u Grčkoj Andrej Maslov je danas izjavio da "više nije prikladno da Sergej Lavrov posjeti Atinu predstojeće jeseni".

Ambasador je rekao i da Rusija namerava da protjera grčke diplomate u znak odmazde za protjerivanje dvojice ruskih diplomata, ali nije iznio broj i vrijeme deportacije.

"Već smo obavijestili da ćemo preduzeti protivmjere. Ne znam kada, ko i koliko, ali će biti odmazde kako se obično radi u takvim slučajevima", rekao je Maslov.

Još u srijedu su dva ministarstva spoljnih poslova javno razmijenila oštre riječi.

Najprije je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharova iz Moskve "zaprijetila posljedicama" zbog protjerivanja ruskih diplomata iz Grčke, a Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je ta prijetnja "primjer nepoštovanja" i "nerazumijevanja svijeta".

Upirući prst U SAD, Zaharova je optužila Grčku da učestvuje u "prljavim provokacijama" u vezi s očekivanim ulaskom Makedonije u NATO, omogućenim postizanjem sporazuma Atine i Skoplja o rješavanju spora oko naziva Makedonije.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je izjava Zaharove "karakterističan primjer nepoštovanja druge zemlje" i da je "takva negativna logika uostalom i motivisala četiri državljanina Rusije na aktivnosti koje su dovele do njihovog protjerivanja ili do zabrane ulaska u Grčku".

Grčko ministarstvo je navelo da je "blagovremeno predstavilo ruskim vlastima" podatke o nedopuštenom djelovanju ruskih diplomata u Grčkoj i ukazalo da "i sama vlast Rusije vrlo dobro zna šta rade njeni ljudi", dok "predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova (Zaharova) svojom izjavom kao da želi da legitimizuje te ilegalne aktivnosti".

Moskva se još početkom ove godine usprotivila sporazumu Atine i Skoplja, a Grčka je prošle nedjelje odlučila da protjera dvoje ruskih diplomata i da zabrani dolazak drugo dvoje, jer je utvrdila da su organizovali, finansirali i podsticali grčke ekstremno desničarske krugove i crkvene zvaničnike da protestuju protiv sporazuma s Makedonijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije