Svijet

Direktor CIA: Ako Kim iznenada umre, ne pitajte me ništa

Direktor CIA: Ako Kim iznenada umre, ne pitajte me ništa
Foto: Tanjug | Direktor CIA: Ako Kim iznenada umre, ne pitajte me ništa

VAŠINGTON -- Direktor CIA Majk Pompeo rekao je da u slučaju kada bi sjevernokorejski lider Kim Džong Un iznenada umro, njemu ne postavljaju nikakva pitanja.

"Ukoliko bi Kim Džong Un nestao, imajući u vidu istoriju CIA, jednostavno neću pričati o tome. Neko bi mogao da pomisli da je to slučajnost", rekao je on uz smijeh pred zvaničnicima nacionalne bezbjednosti na forumu, prenosi portal "Saut Čajna morning post".

Portal podsjeća da CIA ima "mračnu" istoriju pokušaja svrgavanja ili likvidacije lidera u Iranu, Kubi, Kongu, Vijetnamu i Čileu, a ranije ove godine Sjeverna Koreja tvrdila je da je CIA pokušala da uz pomoć južnokorejske obavještajne službe da ubije Kima.

Pompeo je dodao da bi SAD trebalo da pretpostave da je Kimova vlada na pragu stvaranja nuklearne rakete koja bi mogla da pogodi mete u SAD i da bi trebalo raditi na tome da se to spriječi.

Uprkos tome, i Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster, kažu da bi više voljeli da se Kim diplomatijom i sankcijama dovede za pregovarački sto, ali da je vojna intervencija i dalje opcija.

Pompeo naglašava da su obavještajne službe SAD blisko pratile razvoje oružanih programa Sjeverne Koreje u prošlosti, ali da se sada raketni program te zemlje razvija previše brzo da je teško biti siguran kada će uspjeti da ispune cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije