Svijet

Direktorka ICAN prvo mislila da je vijest o Nobelu šala

Direktorka ICAN prvo mislila da je vijest o Nobelu šala
Foto: youtube | Direktorka ICAN prvo mislila da je vijest o Nobelu šala

OSLO - Izvršna direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN), Beatris Fin, rekla je da je današnji poziv, koji je grupa dobila nekoliko minuta uoči zvaničnog saopštenja o dobitniku Nobelove nagrade za mir, protumačila gotovo kao dobronamjernu šalu.

Finova, kako kaže, nije vjerovala da je ICAN dobio Nobela sve do momenta kada je ime grupe izgovoreno na zvaničnom mjestu u prestonici Norveške, Oslu.

Ona ističe da nagrada šalje poruku svim državama sa nuklearnim arsenalom i svim državama koje se oslanjaju na nuklearno oružje za bezbjednost, da je to neprihvatljivo ponašanje.

"Ne možemo prijetiti neselektivnom pokolju stotina hiljada civila u ime bezbjednosti. Tako se ne gradi bezbjednost", navela je Finova.

Prema riječima predsjednika norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersena, Finova je na kraju bila oduševljena vijestima da je njena organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir.

Rad ICAN-a podržali su mnogi, uključujući i bivše dobitnike Nobelove nagrade za mir - Dezmonda Tutua, Dalaj Lame, Džodi Vilijams, pored toga i slavni mužičar Herbi Henkok, igrač kriketa Ijan Čepel, glumci Martin Šin i Majkl Daglas, udovica Džona Lenona, Joko Ono...

Organizaciju je novembra 2012. godine javno hvalio i tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije