Svijet

Djeca u Alepu nadaju se završetku rata

Djeca u Alepu nadaju se završetku rata
Djeca u Alepu nadaju se završetku rata

ALEPO - U Alepu, gdje mjesecima traju borbe između sirijske vojske i pobunjenika, nema nijednog bezbjednog kutka, a novinarka “Raša tudeja“ Lizi Felan boravila je u tom gradu nekoliko dana i uspjela da razgovara sa stanovnicima ovog sirijskog grada koji se još nadaju završetku rata.

Južni dio grada postao je pravi front prije nekoliko nedjelja.

Stotine zgrada nalazi se se jedne strane i njih kontrolišu vladine snage, a već preko puta u zgradama se kriju opozicione snage. Te opozicione snage sačinjene su ponaviše od boraca grupe Džajiš al-Fateh, ranije poznata kao Džabat al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide.

"Koriste bombaše samoubice i imaju mnogo oružja. Zaustavićemo ih u ovoj borbi“, rekao je jedan sirijski vojnik za RT.

Zdravstveni radnici koji se još nalaze tu, opisali su nedavna događanja kao najkrvaviju borbu od kada je u Alepu i izbio sukob. Međutim, neki građani su i dalje tu.

Djeca rijetko kad izlaze napolje sada dok traju borbe.

Petogodišnji Safer navodi da sve što radi je što sređuje kuću, i što se u njoj igra sa prijateljima.

"Prvo ću počistiti ulice, onda ću pozvati prijatelje da se vrate i da im kažem da se možemo igrati zajedno, igrati fudbal na ulici, biće nevjerovatno", rekao je Ahmed koji se nada završetku rata.

Zidovi doma jedne porodice puni su rupa od pucnjava, a Felen govori da je to “smrtonosno mesto koje treba zvati domom“, prenosi B92.

Prije nego što su u ovom dijelu grada pre nedelju dana počele borbe, ta teritorija bila je najbezbjednija u Alepu.

Mnoge zgrade su korišćene kako bi bile smeštene izbjeglice iseljene iz ostalih dijelova grada. Neki od njih su i dalje tu, nemajući gdje da odu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije