Svijet

Djevojčice pokušale da se pridruže džihadistima

Djevojčice pokušale da se pridruže džihadistima
Djevojčice pokušale da se pridruže džihadistima

BERLIN - Tri američke djevojčice porijeklom iz Sudana i Somalije, osumnjičene da su pokušale da se preko Turske, pridruže džihadistima, privedene su u Njemačkoj i vraćene u Denver, u Kolorado, objavio je Si-En-En.

Ove informacije su danas djelimično potvrdili američki FBI i njemačke vlasti.

"Njemačke vlasti su dobile informaciju da na aerodrom u Frankfurtu treba da dođu tri američke maloljetnice, koje su putovale same iz SAD sa ciljem da nastave putovanje u Tursku", izjavila je portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Pamela Miler-Nize.

Ona je precizirala da je nestanak prijavio otac jedne od djevojčica, prenio je AFP.

"Djevojke su privedene a potom su prije tri dana vraćene uz punu saglasnost u SAD", rekla je Miler-Nize, ne navodeći da li su djevojke imale namjeru da otputuju u Siriju.

Roditelji dvije sestre i jedne njihove drugarice prijavili su 17. oktobra njihov nestanak, kao i da su sa sobom ponijele pasoše i sumu od 2.000 dolara.

Porodice ovih djevojčica, uzrasta od 15, 16 i 17 godina, rekle su FBI da misle da su one na putu za Tursku, navodi Si-En-En.

Djevojčice su lokalnom policiji rekle da su uhapšene u NJemačkoj na aerodromu i da su vraćene tri dana nakon nestanka.

"FBI je upoznat o situaciji i učestvovao je u njihovom prebacivanju u Denver. Maloljetnice su vraćene svojim porodicama", izjavio je portparol FBI Pol Breson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije