Svijet

Djevojka koja se pridružila ISIL-u: Uživam u novom životu i Nuteli

Djevojka koja se pridružila ISIL-u: Uživam u novom životu i Nuteli
Djevojka koja se pridružila ISIL-u: Uživam u novom životu i Nuteli

DAMASK - Mlada Austrijanka Saibna Selimovć koja je pobjegla u Siriju kako bi se pridružila džihadistima rekla je u intervjuu jednom francuskom nedjeljniku da je "zadovoljna novim životom", ali austrijske vlasti smatraju da je intervjuu najvjerovatnije dala pod prijetnjom oružjem.

U intervjuu za francuski nedeljnik "Paris meč", dat sms porukama, Sabina Selimović (15), koja je bh.porijekla rekla je da uživa u životu u Siriji gdje se osjeća slobodnom da praktikuje svoju vjeru na način na koji nije mogla u Austriji.

Upitana kakva je rutina njenog života u gradu Raki uporištu Islamske države, Sabina je rekla da "voli da jede" i da je hrana "veoma slična onoj u Austriji čak i ako je pripremljena u skladu sa islamskim običajima".

"Ali ovdje možete da dobijete kečap, Nutelu i kornfleks", napisala je Sabina.

 Sabina je rekla da su ona i njena drugarica Samra Kesinović (17) iz Austrije došle u Tursku, odakle su sirijsku granicu prešle pješke, a u grad Raku su stigle, samo sa odjećom koju su imale na sebi.

Austrijski agenti za borbu protiv terorizma veruju, međutim, da je intervjuu koji je dala Sabina, sada udata za borca iz redova džihadista, najvjerovatnije dat pod prijetnjom oružjem.

Nekoliko sedmica ranije njeni prijatelji i porodica su rekli da im je u razgovorima putem Interneta Sabina rekla da žali zbog odlaska u Siriju i da želi da se vrati kući.

Agenti smatraju da je gotovo sigurno da je njena izjava razgnevila vođe IS i da joj je naređeno da se javno odrekne onoga što je rekla.

Francuski nedjeljnik je potvrdio da je tinejdžerki dopušteno da govori za njih samo uz dozvolu svog muža, koji je bio u sobi dok je pisala odgovore.

Dvije djevojke su napustile Beč u aprilu i ostavile poruku roditeljima da odlaze da se priključe borcima u Siriji.

Tinejdžerke, obe potiču iz porodica koje su izbjegle iz BiH nakon raspada Jugoslavije, rođene su u Austriji, a vjeruje se da su postale radikalizovane preko lokalne džamije, piše "Dejli mejl".

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije