Svijet

Dodatna sredstva za izraelski protivraketni sistem

Dodatna sredstva za izraelski protivraketni sistem
Dodatna sredstva za izraelski protivraketni sistem

JERUSALIM - Izrael je zatražio od američkog Kongresa dodatnih 317 miliona dolara na predloženi budžet američkog predsjednika Baraka Obame za narednu fiskalnu godinu, za finansiranje izraelskog programe protivraketne odbrane, zaobišavši u tom procesu Bijelu kuću, javila je agencija Blumberg.

Ta finansijska sredstva bi bila dodata na raniji prijedlog Pentagona o 158 miliona dolara za bezbjednosne potrebe Izraela za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra ove godine.

Sredstvima bi, kako je izneseno, bili finansirani izraelski programi "Davidova praćka" (David's Sling) i "Strijela 3 (Arrow-3) za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa kao i antibalistički raketni sistem, javila je američka agencija.

Agencija Blumberg navodi da je direktor izraelske organizacije za protivraketnu odbranu Jair Ramati posjetio kongresmene Odbora za odbranu i njihove saradnike 2. i 3. februara da bi im ukazao na potrebu za dodatnim novcem i zahvalio im za raniju američku pomoć Izraelu, a da je u toj "akciji" potpuno zaobišao Bijelu kuću i Pentagon.

Do sastanka je došlo u trenutku kada su odnosi između Obamine administracije i izraelske vlade" pali na najnižu tačku uoči govora izraelskog premijera Benjamin Netanijahu u američkom Kongresu u utorak, 3. marta koji će, vjerovatno, naglasiti da je Bijela kuća napravila "loš dogovor" o iranskom nuklearnom programu.

Prošle nedjelje su Bijela kuća i Stejt department naveli da je Izrael pružio javnosti informacije uz optužbe Tel Aviva za "selektivno curenje detalja osjetljivih razgovora" uz izražavanje sumnje da su informacije direktno izašle iz Netanijahuove kancelarije, uključujući navodnu američku ponudu Iranu da zadrži 6.500 centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Portparol Bijele kuće je prošle nedjelje jasno izrazio nezadovoljstvo iznenađujućim informacijama u javnosti, koje su puštene van konteksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije