Svijet

Dodik: Hoćemo ruski gas iz Srbije, a ne iz Hrvatske

Dodik: Hoćemo ruski gas iz Srbije, a ne iz Hrvatske
Dodik: Hoćemo ruski gas iz Srbije, a ne iz Hrvatske

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro se usprotivio planovima EU da gas dolazi iz Hrvatske i založio se da snabdjevanje RS ruskim gasom ide preko Srbije.

Reagujući na optužbe direktora Sekretarijata Energetske zajednice (EC) Janeza Kopača da RS blokira planove za povezivanje gasovoda koji već postoji u BiH sa gasnom mrežom u Hrvatskoj, preko Bosanskog Broda, Dodik je potvrdio kako se i lično protivi takvoj mogućnosti.

"Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u RS iz Srbije nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je protiv takvog plana jer smatra da je to urota Evropske unije koja ima za cilj da "regiju učini zavisnom u snabdjevanju gasom" i da želi da "ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom".

On je najavio da će vlasti RS i nakon propasti projekta "Južni tok", na koji su željeli da se priključe, nastaviti s planovima da izgrade svoj posebni gasovod kojim bi dobavljali gas iz Rusije.

"Nećemo dati saglasnost za gasovod Brod-Zenica jer se time RS čini dodatno zavisnom od gasa iz nekih drugih destinacija", rekao je Dodik.

Kopač je juče u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu", izjavio da vlasti Republike Srpske opstruišu sprovođenje projekata kojim bi se realiziralo smanjivanje zavisnosti BiH od gasa koji sada može da dobija isključivo iz Rusije i da je za to najbolji način povezivanje s gasovodnom mrežom Hrvatske.

S druge strane, Vlada Federacije BiH povezivanje s gasovodima Hrvatske ocijenila je strateškim prioritetom svoje energetske politike.

Takođe, navodi da vlasti u RS opstruišu i sprovođenje evropskih direktiva o regulisanju gasnog sektora u BiH protiveći se bilo kakvom upravljanju na državnom nivou. Zbog takvog stava BiH se već našla pod prijetnjom sankcija Energetske zajednice koje bi, uz ostalo, mogle da dovedu u pitanje njeno pravo pristupa energetskim resursima stalnih članica te asocijacije koju, uz članice Europske unije, čine i države jugoistočne Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije