Svijet

Dogovor vlade i policije o platama u Boliviji

Dogovor vlade i policije o platama u Boliviji
Dogovor vlade i policije o platama u Boliviji

LA PAZ - Bolivijska vlada potpisala je danas sa policajcima u štrajku sporazum o novoj visini plata, saopštio je bolivijski ministar unutrašnjih poslova Karlos Romero, dodavši da su policajci pristali da okončaju pobunu u ključnim bolivijskim gradovima.

"Naš dijalog sa policajcima je okončan i uspjeli smo da postignemo dogovor u cilju prevazilaženja krize koja traje posljednjih nekoliko dana", kazao je Romero na konferenciji za novinare a prela francuska agencija AFP.

Inače, ranije danas su bolivijske vlasti rasporedile vojnike kako bi patrolirali ulicama pošto su policajci nastavili štrajk zahtijevajući veće plate.

Pobuna policije se u petak proširila po čitavoj Boliviji, a oko 4.000 policajaca je zauzelo kasarne širom zemlje.

Štrajk policije postao je nasilan kada su policajci zauzeli kasarnu elitne jedinice, koja se nalazi na samo 100 metara od predsjedničke palate u prestonici La Pazu, prenio je Bi-Bi-Si

Policajci su u La Pazu palili namještaj i dokumenta, dok su u drugim dijelovima zemlje protesti tokom dana protekli mirno.

U Boliviji 28.000 policajaca prima mjesečnu platu od 194 dolara, što je za trećinu manje od poručnika u oružanim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije