Svijet

Donald Tramp i zvanično predsjednički kandidat

Donald Tramp i zvanično predsjednički kandidat
Donald Tramp i zvanično predsjednički kandidat

KLIVLEND - Republikanska stranka kasno sinoć je i formalno izabrala američkog milijardera Donalda Trampa za svog kandididata na predsjedničkim izborima zakazanim za novembar, što, prema ocjenama analitičara, predstavlja veliku pobjedu za čoveka čije su predsjedničke ambicije prije nekog vremena bile otvoreno ismijavane.

Nakon odlučne kampanje tokom koje je pobijedio čak 16 rivala i neutralisao upornu opoziciju unutar sopstvene stranke, Tramp je kasno sinoć na Republikanskoj konvenciji u Klivlendu rekao da je sad vrijeme da "ide do kraja" i na izborima za predsjednika SAD pobijedi Hilari Klinton, prenijela je agencija AFP.

Na konvenciji su predstavnici jedne po jedne američke savezne države iznosili broj delegata koji podržavaju Trampa, a upravo mu je njegova matična država, Njujork, koju su predstavljala Trampova odrasla djeca, obezbijedila većinu plus jedan glas.

"Čast mi je što večeras mogu da dodijelim Donaldu Trampu glasove koje će mu dati potrebnu većinu delegata", rekao je Donald Tramp junior.

"Ovo je nevjerovatno. Tako sam ponosna na mog oca. On je bio potpuni autsajder, ali je uspio", izjavila je najstarija Trampova ćerka i poslovna žena Ivanka Tramp, za koju smatraju da je očevo tajno oružje.

Američki milijarder je još prije dva mjeseca postao najizgledniji kandidat Republikanaca, kad je odustao i posljednji njegov rival.

Ipak, uslijed kontroverze oko njegove retorike tokom kampanje, kao i opozicije imenovanju Trampa za kandidata unutar same Republikanske stranke, nije bilo sasvim sigurno da će on zaista postati zvanični kandidat za predsjednika SAD.

 

 

Tako ni sinoć na Konvenciji u Klivlendu Trampova pobjeda nije jednoglasno prihvaćena sa oduševljenjem, navodi Frans Pres.

Mnogi delegati su samo pristojno aplaudirali Trampu, a nekoliko njih je ljutiti otišlo iz sale ili su čak glasno izrazili svoje nezadovoljstvo.

Nekoliko saveznih država odbilo je da dodijeli delegate Trampu, iako nije bilo drugog kandidata kojem bi mogli da daju glasove.

"Razočaran sam. Ali šta je tu je", izjavio je senator iz Jute Majk Li, dok je delegat iz Vašingtona Teri Galvez bio mnogo otvoreniji, izjavivši: "Mi ne podržavamo Donalda Trampa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije