Svijet

Donjeck i Lugansk ujedinjeni u Novorusiju

Donjeck i Lugansk ujedinjeni u Novorusiju
Donjeck i Lugansk ujedinjeni u Novorusiju

DONJECK - Predstavnici Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk potpisali su danas dokument o ujedinjenju u jednu državu - Novorusiju.

Potpisivanju u Donjecku prisustvovali su predstavnici Donjecka, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Odese, Luganska, Nikolajeva, Harkova i Hersona.

U ime Republike Donjeck dokument je potpisao premijer Aleksandar Borodaj, a Republike Lugansk njen predsjednik Aleksej Karjakin, objavio je "Glas Rusije".

Guverner regiona Donjecka Pavel Gubarev rekao je da dvije republike, kao nezavisne države, ne priznaju predsjednika i parlament Ukrajine.

On je dodao da će država Novorusija, koja obuhvata sve jugoistočne regione, priznati izabranog ukrajinskog predsjednika samo ako se prizna nezavisnost Donjecka.

Drugi uslov je momentalno povlačenje vojnika s teritorija Donjecka i Luganska i prekid vatre, rekao je Gubarev.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ukrajinska protivavionska baterija ispalila danas hice upozorenja kako bi spriječila upad ruskih borbenih helikoptera sa Krima.

Isti izvor navodi da su dva helikoptera Mi-35 prišla granici između Ukrajine i Krima, a vojnici na kontrolnom punktu Kutara ispalili su hice upozorenja.

Incident se dogodio uoči ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije