Svijet

Došao u školu i bez upozorenja iskasapio 20 đaka

Došao u školu i bez upozorenja iskasapio 20 đaka
Došao u školu i bez upozorenja iskasapio 20 đaka

Pomahnitali šesnaestogodišnji učenik desetog razdreda Aleks Hribal juče ujutro je sa dva noža u rukama redom nasrtao na sve koji su mu se našli na putu u hodniku i učionicama njegove srednje škole “Frenklin ridženal” u Pitsburgu (SAD). Školski hodnici bili su ispunjeni jecajima ranjene djece, a “pod prekriven krvlju”, tvrde očevici.

Napadač je nožem ranio u stomak i jednog pripadnika školskog obezbjeđenja, a na kraju je uspio da ga zaustavi tek direktor škole Sem King, koji se hrabro suprotstavio izbezumljenom mladiću i prekinuo krvavi pir. U tome mu je pomogao jedan od učenika, prenosi Blic.

Četvoro tinejdžera je zbog teških povreda helikopterom hitno prebačeno u regionalnu bolnicu “Forbs” u Monrovilu, gdje je odmah operisano dvoje najteže povrijeđenih, uključujući i mladića kome je ubodnom ranom oštećena jetra, dok je drugi ubod za malo promašio srce i glavnu aortu.

Ostali učenici, stari između 14 i 17 godina, u bolnicu su primljeni sa ozbiljnim ubodnim ranama po leđima, grudima, gornjem dijelu tela i stomaku.

-Ima veoma ozbiljnih povreda, a mnogi su izgubili i dosta krvi- tvrdi direktor obližnje bolnice Kris Kaufman.

Jedna majka je ispričala da je njen sin preživio pravi pakao:

- Dok se spremao za početak nastave, čuo je vrisak, a potom je ugledao mladića kako nožem ubada učenike. Uspio je da pobjegne - izjavila je ona.

Slično glase i priče drugih roditelja koje su izbezumljena djeca zvala da hitno dođu po njih u školu jer se ”Desilo nešto loše, mnogo loše”.

Napad se dogodio odmah nakon otvaranja škole, oko sedam ujutro, tako da većina učenika još nije bila u zgradi, dok su mnogi zaustavljeni još u školskim autobusima i upozoreni da ne ulaze. Učenik Nejt Skimio, koji je u napadu i sam lakše povređen, shvatio je ozbiljnost situacije i aktivirao protivpožarni alarm, da bi što više djece napustilo školu.

Pribranošću se istakla i njegova drugarica, koja je teško povređenom drugu pritiskala otvorenu ranu da ne iskrvari dok ne stigne pmoć, i na taj način mu najvjerovatnije spasla život.

Policja je na lice mjesta stigla 15 minuta nakon početka incidenta, i odmah uhapsila napadača Aleksa Hribala. Pošto su mu dlanovi bili isječeni, najprije mu je ukazana ljekarska pomoć, a zatim je u okovima prebačen u policijsku stanicu, gdje je obavljeno saslušanje.

Roditelji i drugovi ne mogu da se shvate šta se dogodilo s ovim mladićem, za koga kažu da je bio “normalno dijete” i vrlo dobar đak, iz relativno skromne, ali srećne i kompletne porodice, da nije bio usamljenik i da se dobro uklapao u sredinu. Policija trentuno istražuje njegove telefonske razgovore od prethodne večeri sa nešto starijim školskim drugom, kome je Hribal, u pozivu sa skrivenog broja, navodno prijetio da će ga “sj...ti”.

Prema komentarima koje đaci i roditelji postavljaju na internetu, “Frenklin ridženal” je “tipična bjelačka i bogataška škola”, u kojoj postoji izražen problem vršnjačkog nasilja.

“Jedini našin da se uklopite je da živite u ogromnoj kući i da zarađujete više od 250.000 dolara”, tvrdi u svom postu jedan od đaka, dok jedan roditelj komentariše: “ne dopustite da vaša djeca imaju posla sa bogataškom djecom, koja će ih zlostavljati dok to više ne budu mogla da podnesu.”

Dječak je nakon hapšenja govorio samo da bi želio da je mrtav, ali njegova porodica i njihov advokat tvrde da su ga “sva djeca volela, nije bio usamljenik, dobro je sarađivao u grupi, i za ovo mora da postoji razlog, a mi ćemo ga svakako utvrditi”.

U svakom slučaju, na sudu im predstoji žestoka borba, jer je Hribal optužen za četiri opokušaja ubistva i 21 nanošenje ozbiljnih tjelesnih povreda, a vlasti već najavljuju da će mu biti suđeno kao odraslom.

Masovni napadi hladnim oružjem u američkim školama

U američkim školama su češći napadi vatrenim oružjem, na koje su uglavnom usmerene i tamošnje mjere bezbjednosti, ali tokom protekle godine odigrala su se i dva ozbiljna napada noževima - na Državnom koledžu Teksasa u aprilu prošle gopdine, kada je ranjeno najmanje 14 osoba, i u jednoj srednoj školi u Teksasu prošlog septembra, kada je jedan 17-godišnji učenik ubijen, a nekoliko njih povrijeđeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije