Svijet

Druga osoba oboljela od ebole u Liberiji

Druga osoba oboljela od ebole u Liberiji
Druga osoba oboljela od ebole u Liberiji

MONROVIJA - Liberija je danas potvrdila da je druga osoba oboljela od ebole, dan nakon što su vlasti objavile da je taj smrtonosni virus ponovo otkriven - sedam nedjelja nakon što je u ovoj zapadnoafričkoj zemlji proglašen kraj epidemije ebole, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja.

"Danas imamo dva potvrđena slučaja u Liberiji", rekao je dr Mozes Masakvi, vođa liberijskog tima specijalne jedinice za ebolu.

On je dodao da su u toku analize kojima treba da bude utvrđeno da li ima još oboljelih, navodi Rojters.

Juče je zabilježen prvi smrtni slučaj uzrokovan ebolom od kad je Liberija 9. maja objavila da opakog virusa u ovoj državi više nema.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je prošle nedjelje saopštila da je povlačenje virusa koje je tokom aprila i početkom maja bilo očigledno, sada u zastoju.

U saopštenju se navodi da je potvrđen 31 novi slučaj zaraženih od ebole u posljednjoj nedelji juna - od toga 15 u Sijera Leoneu i 16 u Gvineji.

Jedan od najsmrtonosnijih virusa poznatih čovjeku, ebola, širi se direktnim kontaktim sa tjelesnim tečnostima zaražene osobe koja ima simptome kao što su visoka temperatura i povraćanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije