Svijet

Dva Makronova ministra podnijeli ostavke

Dva Makronova ministra podnijeli ostavke
Foto: Ilustracija | Dva Makronova ministra podnijeli ostavke

PARIZ - Novoizabrani ministar odbrane Francuske Silvi Goulard podnijela je ostavku nakon što je otvorena preliminarna istraga o zloupotrebi fondova Evropskog parlamenta, javlja "Guardian".

Goulard, koja je prije mjesec dana stupila na dužnost je već morala da napusti vladu koju je imenovala administracija predsjednika Emanuela Makrona. Ovo je drugi slučaj u samo 24 sata u kojem su visoki funkcineri Makronove vlasti morali da napuste poziciju zbog otvaranja istraga.

Makron je obećao javnosti da će "očistiti" vlast, a nakon što je niz skandala poljuljao povjerenje građana u sistem. Obavezao se i da će donijeti zabranu političarima da zapošljavaju članove porodica te poziciju koriste za svoje interese.

''Predsjednik Republike želi da vrati povjerenje u javno djelovanje, promjeni Francusku i Evropu. Ovo je važnije od bilo koga pojedinačno'', navela je u izjavi Goulard.

U ponedeljak je Rišar Ferand, ministar u vladi i generalni sekretar Makronove stranke podnio ostavku jer je pod preliminarnom istragom zbog nepotizma i finansijskih malverzacija. On je, nakon toga imenovan za šefa parlamentarne grupe vladajuće stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije