Svijet

Dva miliona dolara za reklamne spotove Hilari Klinton

Dva miliona dolara za reklamne spotove Hilari Klinton
Dva miliona dolara za reklamne spotove Hilari Klinton

VAŠINGTON - Vodeći kandidat demokrata u trci za predsjednika SAD Hilari Klinton potrošila je dva miliona dolara za emitovanje prvih televizijskih reklama u državama Ajova i Nju Hempšir, koje prve otvaraju birlišta za izbore 2016. godine.

Reklame, koje će se od sutra prikazivati na televiziji, govore o njenom radu u vezi sa porodičnim problemima i njenom odnosu sa pokojnom majkom.

Na taj način, njen tim je pokušao da javnosti ponovo predstavi jednu od najpoznatijih američkih političkih ličnosti i prikaže je kao borca koji razumije svakodnevne probleme prosječnog Amerikanca, prenosi AP.

"Nakon završenih studija prava, ona je mogla da se zaposli u nekoj velikoj firmi, ali je otišla da radi u Dječjem fondu odbrane. U Arkanzasu se borila za reformu školstva kako bi promijenila živote svih nas. Kao prva dama, pomogla je da osam miliona djece dobije zdravstvenu njegu", navodi su jednoj reklami.

U drugoj, prikazuje se život njene pokojne majke Doroti Rodam s posebnim osvrtom na njeno nesrećno djetinjstvo, obilježeno napuštanjem, zanemarivanjem i siromaštvom.

Popularnost Hilari Klinton prethodnih nedjelja je opala, a ona se suočava sa kritikama da je koristila isključivo privatni mejl za službenu prepisku u peridou od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog sekretara SAD.

Nedavno je i američki potpredsejdnik Džozef Bajden najavio moguću kandidaturu za predsjednika, izazivajući Klinton na taj način.

Takođe, senator države Vermont Barni Sanders privukao je pažnju javnosti svojim liberalnim ekonomskim porukama što, poručuje njegov tim, pokazuje glad unutar stranke za alternativom Klintonovoj.

U prethodnom pokušaju Klinton da uđe u Bijelu kuću 2008. godine njena kampanja bila je usredsređena na prikazivanje iskustva koje posjeduje i črvstog karaktera.

Iako je Klintonova provela nekoliko decenija na političkoj sceni SAD, njen tim insistira da glasači ne znaju zapravo mnogo o njenom životu, te je cilj kampanje da se ponovo predstavi javnosti kao "prva baka nacije" kroz isticanje porodičnih odnosa i prikazivanje nje kao mogućeg prvog ženskog predsjednika SAD.

Sa druge strane, nekoliko republikanskih kandiadata intenzivo radi na svojim reklamnim spotovima.

 

U kampanju senatora Floride Marka Rubia uloženo je više od 12 miliona dolara za reklamirane spotove, koji počinju da se prikazuju krajem godine u Ajovi, Nju Hempširu i drugim državama.

Takođe, guverner Ohaja Džon Kejsik potrošio je milion dolara na reklamnu kampanju, a guverner Nju Džrezija Kris Kristi dao je skoro 500.000 dolara za emitovanje reklamnih spotova u Nju Hempširu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije