Svijet

Dvostruki život Fidela Kastra

Dvostruki život Fidela Kastra
Dvostruki život Fidela Kastra

HAVANA - Lični čuvar Fidela Kastra, koji je punih 17 godina proveo uz kubanskog vođu, otkrio je šokantne detalje o njegovom dvostrukom životu.

Naime, prema njegovim riječima, Fidel je na prodaju droge gledao kao na sredstvo svoje borbe i revolucije. Bez problema je uzimao mito, žrtvovao najbliže saradnike, naređivao egzekucije...

Huan Reinaldo Sančez (66) tvrdi da je Kastro poput pravog mafijaškog kuma nadgledao prodaju kokaina i lično intervenisao u suđenjima državnim zvaničnicima i naređivao egzekucije, donosi "New York Post".

"Čovjek za kojeg sam žrtvovao svoj život, kojeg sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje sopstvene porodice u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija", kaže Sančez.

On je objavio knjigu o svom životu s kubanskim vođom pod nazivom "Dvostruki život Fidela Kastra". Sančez tvrdi da je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim ostrvima koje je kupio državnim novcem.

Ispričao je i da je 1988. prisluškivao razgovor Kastra i generala Hosea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obavještajne službe.

Abrantes je tražio od vođe da dopusti kubanskom narko-bosu, koji je u Americi živio i vodio razgranat biznis u dogovoru s Kastrovom vladom, odmor u Havani gdje su mu živjeli roditelji. Ovaj narko-bos je za to bio spreman da Kastru plati ogromnu svotu novca, a predsjednik Kube je na to pristao uz uslov da će roditeljima trgovca drogom reći da u SAD radi za kubansku državu i da to mora da bude tajna.

Sančez navodi da je Fidel Kastro prodaju droge gledao kao "sredstvo za borbu i revoluciju". Kada su SAD posumnjale da Kuba organizuje prodaju droge u njihovoj zemlji, Kastro je objavio da će sprovesti istragu.

Abrantes i general Arnaldo Očoa su uhapšeni, a Fidel je dao uputstva sudijama i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora i umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Očou su strijeljali, a Sančez, Kastro i još neki su morali da gledaju video strijeljanja.

Bivši Kastrov čuvar se u knjizi dotakao i sadašnjeg predsjednika Kube Raula Kastra, opisavši ga kao hroničnog alkoholičara koji je počeo da pije nakon što je učestvovao u ubistvu prijatelja Očoe.

Kastro je, navodno, zabrinutom Raulu tada rekao: "Ako se bojiš da će ti se desiti isto ono što se desilo i Abrantesu, onda se nemoj bojati jer Abrantes nije moj brat, kao što si ti", rekao je tada on i dodao:

"Nas dvojica smo zajedno još od djetinjstva, zajedno smo u dobru i zlu. Dakle, nećeš završiti kao Abrantes... osim ako i dalje nastaviš da se ponašaš tako jadno i patetično", rekao je on.

Kastro, koji danas ima 88 godina, skoro 20 godina je bio premijer Kube (1959-1976.), a zatim i predsjednik od 1976. pa sve do povlačenja iz javnog života 2008. godine. Takođe je bio i prvi sekretar Komunističke partije Kube sve do 2011. godine.

Pod njegovim vođstvom Kuba je postala jednopartijska, socijalistička zemlja. Mnogi ga smatraju diktatorom, čija je administracija sprovodila bezočna kršenja ljudskih prava.

Sadašnji predsjednik Kube je Kastrov brat Raul, koji je ujedno i vrhovni komandant oružanih snaga Kube.

Kada je riječ o Sančezu, on je završio u zatvoru 1994. godine jer je odlučio da da otkaz. Ipak, uspio je da pobjegne 2008. brodom prvo do Meksika, a potom u Majami, gdje i danas živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije