Svijet

Džaferi: Protiv ISIS-a nam ne trebaju vojnici, već oružje

Džaferi: Protiv ISIS-a nam ne trebaju vojnici, već oružje
Džaferi: Protiv ISIS-a nam ne trebaju vojnici, već oružje

BAGDAD - Ministar spoljnjih poslova Iraka Ibrahim Džaferi poručio je kako Iraku u borbi protiv terorističke organizacije ISIS nije potrebna pomoć u vojnicima, već u naoružanju, javlja Anadolu Agency.

"Iraku ne trebaju vojnici, već oružje. Mi nismo tražili ni vojnike koji će ratovati na našoj zemlji, niti izgradnju vojnih baza", kazao je Džaferi. 

On je kazao da je Iran, koji nije u međunarodnoj koaliciji protiv ISIS-a, takođe pružio podršku Iraku. Osim toga, Džaferi je rekao da je i Kina obećala pomoć.

On je podsjetio da je Iraku potrebna humanitarna pomoć za oko 1.800.000 raseljenih lica.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u sjedištu Ministarstva spoljnjih poslova Iraka u Bagdadu, Džaferi je istakao da su se diplomatske aktivnosti Iraka znatno intenzivirale od kada je s radom počela vlada Hajdara al-Ibadija.

"Sve zemlje koje se boje da se ne ponovi 11. septembar, od Saudijske Arabije, Francuske, pa do SAD-a, obećale su da nas neće ostaviti same", rekao je Džaferi, praveći poređenje između ISIS-a i Al Kaide, koja je preuzela odgovornost za teroristički napad na World Trade Cenar u Njujorku 11. septembra 2001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije