Svijet

"Džihadi Džon nije bio sumnjiv"

"Džihadi Džon nije bio sumnjiv"
"Džihadi Džon nije bio sumnjiv"

LONDON - Mediji u VB su objavili fotografiju Muhameda Envazija, snimljenu neposredno prije njegovog odlaska u Islamsku državu, u čijim redovima je poznat kao Džihadi Džon.

Svakoga dana se pojavljuju nove informacije iz života hladnokrvnog ubice, koji je odgovoran za smrt nekoliko britanskih i američkih zarobljenika, piše B92.

Prema riječima njegovih komšija iz Londona, on je studirao na Vestminsterskom univerzitetu, ali je poslije tri godine napustio školovanje, zbog veoma slabih ocjena.

Radikalni islamista je sa interneta uklonio gotovo svaki trag o sebi, a tako nešto je uspio da uradi i u svom okruženju, koje je zgranuto činjenicom da je čovjek koji je živio u njihovoj neposrednoj blizini.

“Nikada ga nismo vidjeli da radi bilo šta sumnjivo u kraju, ali je bio veoma redovan u džamiji“, navodi vozač taksija Šaraft Ula.

Iako je prethodno bilo poznato da je on putovao u Tanzaniju, britanski mediji su došli do informacija da je deportovan iz te zemlje, a potom je u Londonu ispitivan o svojim političkim i religijskim shvatanjima.

Zvanični dokumenti kažu da je Emvazi bio lider grupe “Momci iz Londona“, koja je bila na saslušanju početkom 2012. godine.

Potom je Emvazi preseljen na zapad Engleske, kako bi se odvojio od grupe ljudi sa ekstremnim stavovima, ali je ubrzo dobio dozvolu da se vrati u London, u okviru, tada novog, monitoring programa, koji je britanska Vlada donijela u decembru 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije