Svijet

Džihadisti javno pogubili borca za ljudska prava

Džihadisti javno pogubili borca za ljudska prava
Džihadisti javno pogubili borca za ljudska prava

BAGDAD- Pripadnici džihadističke Islamske države (IS) javno su u iračkom gradu Mosulu pogubili borca za ljudska prava Samiru Salih al Nuaimi pošto je proglašena krivom za otpadništvo pred samoproglašenim islamskim sudom.

Nuaimi je oteta iz svoje kuće 17. septembra nakon što je navodno  na Fejsbuku objavljivala tekstove u kojima je kritikovala IS zbog uništavanja muslimanskih hramova u Mosulu.Misija UN u Iraku je saopštila da je Nuaimijevoj suđeno pred šerijatskim sudom za otpadništvo i da je poslije petodnevnog mučenja osuđena na "javno pogubljenje".

Misija UN je još saopštila da je ona ubijena u ponedjeljak, a čini se, kako navodi AP, i da je njen Fejsbuk profil izbrisan.

"Mučenjem i ubijanjem ženskog aktiviste za ljudska prava, koja se posebno zalaga za prava njenih sugrađana u Mosulu, ISIL nastavlja da potvrđuje svoju nečasnu prirodu, kombinujući nihilizam, mržnju i divljaštvo, kao i potpuno nepoštovanje ljudskog dostojanstva", poručio je specijalni izalsanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov. 

IS je okupirala drugi po veličini irački grad Mosul u junu, gdje je zavela najekstremniju verziju šerijatskog zakona, kojim su, između ostalog, pripadnici vjerskih manjina primorani da se preobrate u islam i da građani plaćaju specijalne takse ili da u suprotnom budu osuđeni na smrt. One koji ne poštuju ova pravila pripadnici IS surovo ubijaju.

Džihadistička grupa je u avgustu uništila više istorijskih građevina u Mosulu, uključujući nekoliko džamija i hramova, tvrdeći da veličaju otpadništvo, podsjeća Asošijejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije