Svijet

Džihadisti masovno pljačkaju arheološke lokacije

Džihadisti masovno pljačkaju arheološke lokacije
Džihadisti masovno pljačkaju arheološke lokacije

LONDON - Militanti "Islamske države" pljačkaju lokacije drevne starine u Iraku i Siriji i to blago prodaju posrednicima kako bi prikupili novac, rekla je šef agencije UN za kulturu /UNESKO/ Irina Bokova.

Ona je na sastanku eksperata u Londonu rekla da je jedna petina od oko 10.000 zvaničnih drevnih lokacija u Iraku opljačkana, a nije jasno šta se dešava na hiljadama drugih lokacija.

Neke lokacije u Siriji tako su opljačkane da više ne posjeduju nikakvu vrijednost za istoričare i arheologe, a UNESKO je sve više zabrinut i za Libiju, rekla je Bokova.

"Namjerno uništenje koje vidimo u Siriji i Iraku dostiglo je nivo bez presedana u savremenoj istoriji", rekla je Bokova.

Ona je istakla da to namjerno uništenje ne samo da se nastavlja, već se odvija na sistematskoj osnovi. "Pljačka arheoloških lokacija i muzeja, posebno u Iraku, dostiglo je industrijske razmjere uništenja", rekla ja ona.

Cilj ovog "kulturološkog čišćenja" je uništenje korijena čovječanstva, ali je i izvor finansiranja militanata koji plaćaju lokalnim farmerima da rade iskopavanja na lokacijama, a pronađene predmete krijumčare i šalju privatnim kolekcionarima širom svijeta, istakla je Bokova.

Samoproglašeni kalifat "Islamske države" sadrži neke od najvrijednijih arheoloških lokacija na svijetu u regionu u kome su drevni Asirci izgradili svoje prijestonice, gdje je cvjetala grčko-rimska civilizacija, a muslimanske i hrišćanske grupacije vijekovima koegzistirale. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije