Svijet

Džihadisti protjerani iz sirijskog grada Hadžin

Džihadisti protjerani iz sirijskog grada Hadžin
Foto: Ilustracija | Džihadisti protjerani iz sirijskog grada Hadžin

HADŽIN - Sirijski borci koje podržavaju SAD protjerali su militante "Islamske države" iz grada Hadžin na istoku Sirije, saopšteno je iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Hadžin je posljednji veći grad koji je pod kontrolom "Islamske države" na preostalim manjim teritorijama istočno od Eufrata koje kontrolišu islamisti.

Snage sirijske opozicije, na čelu sa borcima kurdske Narodne zaštitne jedinice, u posljednjih nekoliko mjeseci se bore kako bi porazili "Islamsku državu".

Komandant Sirijskih demokratskih snaga Mazloum Kobani izjavio je juče za Rojters da se najmanje 5.000 boraca "Islamske države" nalazi na manjem dijelu tertorije, uključujući Hadžin i da su odlučili da se "bore do smrti".

Među islamistima nalazi se 2.000 stranih boraca, uglavnom Arapa i Evropljana, zajedno sa članovima njihovih porodica.

Kobani je rekao da postoji mogućnost da se lider "Islamske države" Abu Bakr el Bagdadi nalazi u istočnoj Siriji, ali da to nije moguće potvrditi jer "on često nestaje".

Militanti "Islamske države" protjerani su u posljednjih nekoliko godina iz skoro svih područja u Siriji koja su ranije bila pod njihovom kontrolom, a tome su doprinijele snage sirijske opozicije, uz podršku SAD, i provladine snage, uz podršku Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije