Svijet

Džihadisti sa Kosova planirali napad na most u Veneciji

Džihadisti sa Kosova planirali napad na most u Veneciji
Džihadisti sa Kosova planirali napad na most u Veneciji

VENECIJA - Italijanska policija uhapsila je tri punoljetne i jednu maljoletnu osobu sa Kosova, džihadiste koji su planirali teroristički napad na most Rijalto u Veneciji i ubistvo turista i lokalaca koje su nazivali "nevernicima", prenosi Ansa.

Italijanska agencija navodi da je akcija u kojoj su učestvovali policajci, karabinjeri i bezbjednosne službe izvršena tokom noći u kućama uhapšenih koji su svi imali uredne dozvole boravka u Italiji.

Cilj terorista sa Kosova bio je, prema navodima iz njihovih prisluškivanih razgovora, most Rijalto.

"U Veneciji će odmah obezbijediti odlazak u raj, koliko je samo nevjernika tamo. Postavi bombu na Rijaltu", tekao je razgovor kosovskih džihadista o uništavanju najpoznatijeg i najstarijeg mosta u Veneciji koji je sadašnji oblik dobio 1591. godine.

Glavni državni tužilac za područje Venecije Adelki D`Ipolito kazao je da su se teroristi sami obučavali i da su izvodili simulacije pravljenja eksplozivnih sredstava u kući.

On je takođe naveo da su svi uhapšeni bili "veoma privreženi ideologiji Islamske države" i hvalili njene posljednje terorističke napade, uključujući i onaj iz Londona 22. marta.

U akciji snaga bezbjednosti izvršen je pretres 12 domova, deset u istorijskom centru Venecije i po jedan u Mestreu i Trevizu.

Italijanski mediji su prenijeli da su najmanje dvojica radila kao konobari u jednom gradskom kafiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije