Svijet

Džihadisti upali u zatvor i oslobodili 28 zatvorenika

Džihadisti upali u zatvor i oslobodili 28 zatvorenika
Džihadisti upali u zatvor i oslobodili 28 zatvorenika

Muslimanski ekstremisti sa oznakama Islamske države upali su u zatvor na jugu Filipina i oslobodili 28 zatvorenika u najnovijem u nizu masovnih oslobađanja.

Oko 50 teško naoružanih pripadnika grupe Maute, sa crnim zastavama i maramama sa oznakom ID, upali su u subotu u lokalni zatvor u južnom gradu Maravi, oslobodivši osam svojih saboraca koji su uhapšeni prije nedjelju dana, saopštila je policija.

Tokom upada je iz zatvora pobjeglo još 20 zatvorenika, koji su uhapšeni zbog drugih prestupa, rekao je načelnik policije u toj provincili Agustin Telo.

Oslobođeni članovi grupe Maute uhapšeni su 22. avgusta nakon što su vojnici na vojnom kontrolnom punktu pronašli improvizovane bombe i pištolje u kamionetu koji su oni vozili, navodi francuska agencija.

Vlasti su saopštile da istražuju zašto zatvorsko obezbjeđenje nije pružilo otpor tokom upada i zašto nije bilo pojačano nakon što su visokorizične osumnjičene osobe tamo stavljene iza rešetaa.

Ovo je samo jedan u nizu upada u zatvore koji su na Filipinima inače slabo obezbijeđeni, a u takve incidente su često umiješani muslimanski ekstremisti, podsjeća AFP.

Grupa Maute je jedan od nekoliko muslimanskih gangova u južnom regionu Mindanao, gdje vijekovima živi muslimanska manjina na pretežno katoličkim Filipinima.

Ta grupa izvodi otmice i bombaške napade, a vjeruje se i da je predvodila napad na vojnu ispostavu u gradu Butigu u Mindanau u februaru mjesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije