Svijet

EK predlaže izmjenu pravila azila

EK predlaže izmjenu pravila azila
EK predlaže izmjenu pravila azila

BRISEL - Evropska komisija će danas predložiti reformu pravila azila, u vrijeme kada među vladama zemalja EU postoje duboka razmimoilaženja o pristupu migrantskoj krizi, javlja "Rojters".

Prošlog mjeseca je Evropska komisija nagovjestila mogućnost da ukine pravilo iz takozvanog "Dablinskog sistema", po kome je za azilante odgovorna prva država EU u koju uđu, što je predstavljalo veliki teret za Grčku i Italiju.

Rojters međutim navodi, pozivajući se na dva izvora EU, da će u prijedlogu Komisije biti zadržan princip "prve zemlje", ali da će biti uključen i centralni plan raspoređivanja tražilaca azila po Evropi, kako bi se zemljama na obodima Unije dala mogućnost da ih presele, ukoliko priliv azilanata bude suviše velik.

Sistem hitnog preseljavanja, uveden prošle godine pošto je rekordan broj izbjeglica i migranata stigao u Grčku, usaglašen je uz žestoko protivljenje država Istočne Evrope.

Za svaki prijedlog potreban je pristanak većine od 28 članica EU, kao i Evropskog parlamenta, tako da zvaničnici EU i diplomate ne očekuju da se do dogovora dođe brzo.

Jedan izvor EU rekao je da će Komisija takođe predložiti "mehanizam finansijskih sankcija" za zemlje koje odbiju da prihvate azilante.

"To treba da bude više od simbolike, ali i da se shvati kao cijena koja se ne može platiti. Ako neka država članica ne pokaže solidarnost u prihvatanju izbjeglica, to mora nadoknaditi finansijskom solidarnošću", rekao je taj izvor.

Prošle godine, Komisija je sugerisala da bi se državama mogla dati mogućnost da, umjesto da prihvataju azilante, plate 0,002 odsto nacionalnog dohotka za pomoć migrantima. Evropski lideri, međutim, nisu to odobrili.

Jedan evropski diplomata u Briselu rekao je da bi novi prijedlog o finansijskom kažnjavanju takođe bio nepopularan.

Diplomate spekulišu da bi podjele oko migranata između zemalja Istočne i Zapadne Evrope mogle pogoditi pregovore o budžetu Unije.

Zvaničnici se, ipak, nadaju da bi sporazum EU i Turske, koji je već doveo do oštrog pada broja izbjeglica koje stižu u Grčku, mogao oslabiti unutrašnje napetosti oko tog pitanja, koje su već dovele do rasta nacionalističkih stranaka širom Evrope.

Rojters takođe dodaje da Evropska komisija planira da u sredu uslovno predloži bezvizni režim u zoni Šengena za građane Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije