Svijet

EU: Grčko odbijanje da vrati dugove je samoubilačka ideja

EU: Grčko odbijanje da vrati dugove je samoubilačka ideja
EU: Grčko odbijanje da vrati dugove je samoubilačka ideja

ATINA - Odbijanje Grčke da vrati dugove po osnovu dobijenih paketa pomoći bilo bi "samoubilačka ideja" za zemlju, izjavio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi, kao znak upozorenja vodećoj grčkoj opozicionoj stranci Siriza.

"Ideja o razmatranju mogućnosti nevraćanja ogromnog duga je samoubilačka. To jednostavno nije moguće, jer ćete završiti u bankrotu, što je nešto što pokušavamo da izbjegnemo godinama", rekao je Moskovisi po okončanju tročasovnog sastanka sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom.

Moskovisi je, kako prenosi agencija AP, rekao da postoji potreba za strukturnim reformama, i to ne samo u Grčkoj, već u svim članicama evrozone, kao i da bi bilo šteta da Grčka ne nastavi sa započetim reformama.

Grčki parlamentarci će u srijedu, 17. decembra, održati prvi krug izbora za novog predsjednika države, a procjene su da će taj izbor imati tri runde glasanja i da će potrajati do 29. decembra.

U slučaju da ne dobije podršku opozicionih stranaka i da ne dođe do izbora novog predsjednika, grčki premijer će morati da raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Vodeća grčka levičarska opoziciona stranka Siriza zalaže se za održavanje vanrednih izbora, uz argument da su dosadašnje mjere štednje doživele neuspjeh.

Nakon katastrofalne šestogodišnje receije, Siriza tvrdi da Grčka i dalje ima neodrživ dužnički teret koji ne može biti u cjelosti isplaćen kreditorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije