Svijet

EU donijela hitan plan o raspodjeli izbjeglica, najviše ide u Njemačku

EU donijela hitan plan o raspodjeli izbjeglica, najviše ide u Njemačku
EU donijela hitan plan o raspodjeli izbjeglica, najviše ide u Njemačku

BRISEL - Lideri Evrope donijeli su hitan plan o distribuciji ukupno 160.000 izbjeglica širom Evropske unije, navodi dokument koji je danas procurio.

Oni koji su pobjegli iz svojih opasnih domovina i trenutno se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj biće preseljeni u druge zemlje EU, a njihov broj po zemljama ovisiće o populaciji i ekonomskoj snazi svake pojedine članice, piše Daily Mail.

Najviše izbjeglica primiće Njemačka, njih 35.000, a zatim Francuska s 26.000 i Španija, koja će primiti 16.000 izbjeglica. Hrvatska bi trebala primiti 3.200 izbjeglica koji dolaze s Bliskog istoka i iz Afrike.

Najmanje izbjeglica primiće Kipar, njih 722, a Malta će dom pružiti za njih 1.277.

Velika Britanija ne nalazi se na hitnom planu, jer je odbila evropske kvote, kao što su to učinile Danska i Irska.

Diplomatski pritisak zato ovih dana raste na premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona. Evropski lideri mole ga da se smekša, dok on tvrdi da se Evropa, umjesto da prima izbjeglice, treba usredotočiti na smirivanje novonastale krize.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i Njemačka kancelarka Angela Merkel su odluku o prijedlogu za rješenje krize bliskoistočnih izbjeglica koje pokušavaju da stignu do Evrope donijeli nakon dramatičnih događaja i tragedija u kojima je nekoliko hiljada ljudi od početka godine izgubilo živote, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U saopštenju dostavljenom medijima iz Ambasade Francuske u Beogradu se navodi da Evropska unija mora da reaguje odlučno i u skladu sa svojim vrednostima.

“Ti muškarci i žene, sa svojim porodicama, bježe od rata i progona. Njima je potrebna međunarodna zaštita. To im se duguje. Ženevske konvencije, koje su donesene nakon rata, obavezuju sve zemlje. Evropa mora da zaštiti one kojima ona predstavlja posljednju nadu”, navodi se u saopštenju.

Ima i drugih koji pokušavaju da poboljšaju svoje materijalno stanje i za to koriste neregularne puteve. Oni moraju da budu vraćeni, na dostojanstven način.

(index.hr, Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije