Svijet

EU i Turska ograničavaju priliv izbjeglica u Evropu

EU i Turska ograničavaju priliv izbjeglica u Evropu
EU i Turska ograničavaju priliv izbjeglica u Evropu

FRANKFURT - Evropska komisija je sa Turskom razradila akcioni plan za ograničavanje priliva izbjeglica u Evropu, piše danas njemački list "Frankfurter algemajne cajtung", pozivajući se na izvore iz Komisije i njemačke vlade.

List navodi da će se, prema planu, Turska obavezati da će bolje štititi svoju granicu sa Grčkom, koju brojni migranti prelaze čamcima, izlažući život opasnosti, prenosi Rojters.

Obalske straže Turske i Grčke pojačaće saradnju i zajedno će patrolirati istočnim Egejskim morem, uz koordinaciju Fronteksa, agencije EU za kontrolu granica, i slaće izbjeglice nazad u Tursku, gdje će biti formirano šest novih izbjegličkih kampova, čiju će izgradnju djelimično finansirati EU i koji će moći da prime do dva miliona ljudi.

Članice EU obavezaće se da će primiti dio izbjeglica, pa bi do pola miliona njih bilo prebačeno u Evropu na legalan i bezbjedan način, a ne pomoću krijumčara ljudi ili opasnim rutama preko mora, navodi njemački list.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je stigao u dugo iščekivanu dvodnevnu posjetu Briselu, kojom će dominirati sastanci EU na temu izbjegličke krize i borbe protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije