Svijet

EU izdvaja milione evra za rješavanje migrantske krize

EU izdvaja milione evra za rješavanje migrantske krize
EU izdvaja milione evra za rješavanje migrantske krize

Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Velikoj Britaniji za rješavanju krize migranata, koji nastoje da preko tunela Lamanš ilegalno uđu u Britaniju.

“Evropska komisija će poslati prvi dio finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, dok je Velika Britanija već primila 27 miliona evra pomoći”, izjavio je sinoć komesar Evropske komisije za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos nakon sastanka sa francuskim i britanskim ministrima unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom i Terezom Mej.

Avramopulos je dodao da su navedene sume pomoći Francuskoj i Britaniji dio ukupnog iznosa od 266 miliona evra namijenjenih Francuskoj i više od 370 miliona evra Britaniji, za period od 2014. do 2020. godine.

“U ovom trenutku ni Francuska ni Britanija nisu tražile dodatnu pomoć. Imam puno povjerenje u njihov kapacitet da prevaziđu nastalu situaciju”, dodao je Avramopulos.

On je naglasio da je situacija u Kaleu frapantan primjer da je neophodno postići najbolji mogući nivo solidarnosti i odgovornosti u slučaju kada treba rješavati priliv migranata u Evropi.

Evropska komisija je ovim državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila posredstvom svoje agencije Fronteks koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porijekla migranata i tranzita da bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

Francuska i Britanija su prošle sedmice postigle dogovor da pojačaju napore na objezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju da zaustave ilegalne migrante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije