Svijet

EU pokrenula program izdavanja kartica s novčanom pomoći za izbjeglice

EU pokrenula program izdavanja kartica s novčanom pomoći za izbjeglice
EU pokrenula program izdavanja kartica s novčanom pomoći za izbjeglice

BRISEL - Evropska unija u ponedjeljak je pokrenula program izdavanja mjesečnih elektronskih kartica za izdavanje gotovine za milione izbjeglica u Turskoj, u okviru sporazuma na osnovu koga će Ankara smanjiti broj onih koji pokušavaju ući u Evropu.

Mreža za vanrednu pomoć u socijalnoj sigurnosti (EESN) omogućiće izbjeglicama pre-paid kartice za hranu, stambeni smještaj i medicinske troškove u Turskoj.

Članice EU u ovoj su godini odobrile fond od tri milijarde evra kako bi pomogle Turskoj u poboljšanju životnih uslova za oko tri miliona sirijskih migranata na njenoj teritoriji. EESN je dio tog sporazuma.

“Danas pokrećemo najveći i najširi humanitarni projekat koji je EU ikada podržala. Pružiće osnovni izvor prihoda za milion sirijskih izjbjeglica”, izjavio je evropski komesar za humanitarnu pomoć i bavljenje kriznim situacijama Kristos Stajlandes na konferenciji za novinare.

EU takođe finansira ostale humanitarne projekte u Turskoj. Predsjednik Tajip Erdogan optužio je, međutim, blok da ne poštuje svoja finansijska obećanja.

Više od milion migranata ušlo je u Evropsku uniju nakon što su prešli čamcima iz Turske u Grčku u prošloj godini. Otkako je Turska pristala da spriječi ljude da se otisnu s njenih obala, broj onih koji koriste tu rutu drastično je opao.

“EESN je savršen dokaz obavezivanja EU na suočavanje s izazovom koji predstavlja izbjeglička kriza. To je jasan primjer snažnog partnerstva EU i Turske u nalaženju zajedničkih inovativnih načina bavljenja jednim od najbitinijih humanitarnih izazova naših vremena”, iztjavio je Stajlandes.

EESN će provesti Svjetski program Hrane i turski Crveni polumjesec, u saradnji s turskim ministarstvom porodične i socijalne politike i agencijom za bavljenje vanrednim situacijama, prenosi Rotjers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije