Svijet

EU pooštrava rezoluciju o Brexitu nakon Dejvisove izjave

EU pooštrava rezoluciju o Brexitu nakon Dejvisove izjave
Foto: N.N. | EU pooštrava rezoluciju o Brexitu nakon Dejvisove izjave

BRISEL - Preostalih 27 država članica Evropske unije "pojačale" su retoriku predložene rezolucije o Brexitu za ovonedeljni samit Evropskog savjeta, kao odgovor na komentare britanskog ministra za Brexita, Dejvida Dejvisa.

Dejvis je u nedelju, naime, rekao da je privremeni dogovor o Brexitu koji je postignut u petak "više izjava o namjeri nego pravno obavezujuća stvar".

Na sastanku u ponedjeljak, uoči samita, na kojem lideri EU moraju formalno da potpišu sporazum sa Velikom Britanijom koji će omogućiti započinjanje druge faze pregovora o Brexitu, diplomate su preformulisale taj dokument, piše danas Politiko.

Prema izmjenjenom nacrtu dokumenta pregovori o izlasku Britanije iz EU mogu da pređu u narednu fazu samo ako su "sve preuzete obaveze u prvoj fazi poštovane u potpunosti i vjerno ozakonjene što je prije moguće".

Ovaj potez, navodi Politiko, uslijedio je kao odgovor na intervju Dejvisa za BBC, u kojem on kaže da London neće platiti nikakav novac EU ako konačni trgovinski sporazum prethodne ne bude razmotren.

"Ako nema sporazuma, to znači da nećemo plaćati", rekao je Dejvis.

Rojter je ranije prenio izjavu portparola Evropske komisije Margaritis Shinas, koji je juče rekao da privremeni dogovor o Brextu između britanske premijerke Tereze Mej i Evropske komisije nije pravno obavezujući, ali da je Mej obavezala svoju vladu da ispoštuje taj, kako je naveo, džentlmenski sporazum.

"Formalno govoreći, zajednička izjava nije pravno obavezujuća", rekao je Shinas novinarima upitan o navodima nekih ministara da bi uslovi dogovora koji je postignut u petak mogli da se promijene, prenio je Rojters.

"Ali vidimo zajedničku izjavu Mišela Barnijea (glavni pregovarač EU za Bregzit) i Dejvida Dejvisa kao džentlmenski sporazum i jasno se podrazumjeva da u potpunosti ima podršku britanske vlade", rekao je Shinas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije