Svijet

EU pozvala na hitno oslobađanje vojnog pilota Nađe Savčenko

EU pozvala na hitno oslobađanje vojnog pilota Nađe Savčenko
EU pozvala na hitno oslobađanje vojnog pilota Nađe Savčenko

BRISEL - Evropska unija pozvala je Rusiju da hitno oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko nakon 75 dana štrajkovanja glađu iz protesta zbog boravka u zatvoru.

Portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini rekao je da je Rusija "odgovorna za krhko zdravlje pilota", nakon što je sud u Moskvi odbio molbu Savčenkove za puštanje na slobodu prije početka suđenja, prenosi agencija AFP.

Njeno oslobađanje "bilo bi u skladu sa dogovorom o primirju u Minsku i obavezom da oslobode sve taoce i osobe koje su pritvorene zbog konflikta u Ukrajini", navedeno je u saopštenju visoke predstavnice.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko iznio je slučaj "Savčenko" 12. februara na samitu u Minsku, na kojem su bili prisutni i predsjednik Rusije Vladimir Putim, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik francuske Fransoa Oland.

Nađa Savčenko, stara 33 godine, je optužena da je odgovorna za smrt dva ruska reportera koja su ubijena u Ukrajini u junu.

Ona navodi da su je oteli pripadnici proruskih snaga i da je potom prokrijumčarena u Moskvu, dok Rusija tvrdi da je ona svojevoljno prešla granicu, pretvarajući se da je izbjeglica.

Nađa Savčenko, koja poriče optužbe, postala je simbol otpora u Ukrajini, gdje joj je u odsustvu dodijeljeno poslaničko mjesto.

Njemačka je u ponedjeljak saopštila da su dva njemačka doktora posjetila Savčenkovu 15. februara, ali nije iznijela detalje o njenom stanju.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na oslobađanje Savčenkove, ističući "ozbiljnu zabrinutost" za njeno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije