Svijet

EU spremna da proširi listu pojedinaca za sankcije

EU spremna da proširi listu pojedinaca za sankcije
EU spremna da proširi listu pojedinaca za sankcije

BRISEL - Ministri spoljnih poslova Evropske unije pripremaju se da na sutrašnjem sastanku prošire listu pojedinaca koji podliježu sankcijama zbog krize u Ukrajini ali neće donosti odluku o proširenju ekonomskih sankcija Rusiji, rekli su izvori iz EU za AFP.

Lideri 28 država članica EU izdali su juče zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju ministre da razmotre nove sankcije Rusiji, nakon novih krvavih sukoba na istoku Ukrajine.

Nove sankcije neće biti odobrene na sutrašnjem sastanku, ali se očekuje da će šefovi diplomatija od Evropske komisije zatražiti plan mogućih daljih mjera, kako bi lideri odluku mogli da donesu na samitu 12. februara, rekli su evropski izvori.

"Vjerovatno ćemo vidjeti zahtijev Evropskoj komisiji za stavljanje još ljudi na listu i procjenu opsega daljih odgovarajućih mjera", rekao je izvor iz EU za AFP koji je insistirao na anonimnosti.

Drugi izvor je potvrdio da ministri idu u pravcu da preporuče jačanje pojedinačnih sankcija, navodeći da "još nije sigurno" da li će meta biti samo pripadnici proruskih snaga ili i Rusi.

Od prisajedinjenja Krima Rusiji u martu 2014, EU je zamrzla sredstva i uvela zabranu putovanja desetinama pojedinaca, od saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina do lidera proruskih snaga u Ukrajini.

Podjele između članica EU oko jačine sankcija najvjerovatnije će isplivati na sutrašnjem sastanku u Briselu, navela je francuska agencija.

"Pitanje ekonomskih sankcija je otvoreno. Sa deklaracijom (u utorak) svako će vjerovatno imati svoju odgovarajuću interpretaciju šta to tačno znači", rekao je izvor iz EU.

"Ono što nam je potrebno je formula koja pokazuje jedinstvo EU po ovom pitanju", dodao je isti izvor.

Nova zabrinutost izbila pošto se novoizabrani grčki premijer Aleksis Cipras u utorak distancirao od deklaracije EU, navodeći da Atina nije o dokumentu konsultovana unaprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije