Svijet

EU ukinula odjeljenje za proširenje

EU ukinula odjeljenje za proširenje
EU ukinula odjeljenje za proširenje

BRISEL - Kao što su mediji prethodnih dana i spekulisali, Žan-Klod Junker, novi predsjednik Evropske komisije, ukinuo je zasebno odjeljenje za proširenje.

Taj resor će se naredne četiri godine nalaziti u resoru Austrijanca Johanesa Hana, koji će biti komesar za regionalnu politiku.

Analitičari u Briselu ocjenjuju da će jedina stvar koja će se suštinski promijeniti biti činjenica da će zemlje zapadnog Balkana biti u istom košu s Ukrajinom i Afrikom, odnosno svim zemljama s kojima EU ima posebne odnose, ali koje nisu unutar EU.

Ovaj Junkerov potez bio je očekivan s obzirom na to da je nedavno izjavio da u njegovom mandatu neće biti proširenja na nove članice, odnosno da bi proširenje moglo biti nastavljeno najranije za pet godina.

Dodao je i da će svi započeti procesi, poput pregovora sa Srbijom o članstvu, biti nastavljeni.

Odlazeći komesar za proširenje Štefan File čestitao je imenovanje svom nasljedniku.

"Drago mi je što vidim da će Han preuzeti portfelj za proširenje i susjedsku politiku. On je odlično pripremljen za izazove koji ga čekaju", rekao je File.

Han je član Austrijske narodne partije, a važi za iskusnog političara, koji je u austrijskoj vladi vodio dva resora, a u EU bio komesar za regionalnu politiku.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da će novi sastav Evropske komisije imati neprocjenjiv značaj u pružanju pomoći zemljama zapadnog Balkana da uklone prepreke koje stoje na putu prosperiteta i bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije