Svijet

EU usvojila mjere za borbu protiv terorizma

EU usvojila mjere za borbu protiv terorizma
Foto: Ilustracija | EU usvojila mjere za borbu protiv terorizma
Tanjug

BRISEL - Evropska unija usvojila je u Briselu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma i, između ostalog, obavezala se na jaču saradnju i sa zemljama zapadnog Balkana.

Poseban dio novih mjera Brisela će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji. 

Među zaključcima EU, navodi se i da su primili k znanju informaciju Evropola o povezanosti između organizovanog kriminala i terorizma. 

Savjet za spoljne poslove EU, kojim predsjedava Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost usaglasio je mjere koje treba da preduzme Odbor za spoljne poslove Unije.

Između ostalog, ocijenjeno je da je terorizam jedna od najvećih prijetnji te da Unija mora ojačati svoje kapacitete za borbu protiv tog zla i nadzor nad finansijskim tokovima. 

Jedna od mjera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u delegacije Evropske unije. 

Ministri spoljnih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču saradnju sa partnerima. 

U pogledu zapadnog Balkana, Savjet EU ističe "važnost operativnog partnerstva sa svim državama regiona" kroz postojeće modele saradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sisteme za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica, javila je Fena.

"Savjet EU ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i sprečavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv uticaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu", saopšteno u Briselu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije