Svijet

EU uvela nove sankcije Krimu

EU uvela nove sankcije Krimu
EU uvela nove sankcije Krimu

BRISEL - Članice Evropske unije zabranile su danas investicije na Krimu, obustavljajući evropsku pomoć za eksploataciju nafte i gasa iz Crnog mora i zabranjujući evropskim putničkim brodovima da uplove u luke na Krimu.

U sklopu najnovijih sankcija, Evropljanima i evropskim kompanijama je zabranjena kupovina nekretnina i kompanija na Krimu ili finansiranje tamošnjih preduzeća, navodi se u saopštenju Evropske unije, i dodaje da su nove mjere, koje stupaju na snagu u subotu, 20. decembra, dio evropske politike nepriznavanja ruske aneksije Krima iz marta, prenosi Rojters.

Prema najnovijim ograničenjima, u koje je Rojters imao uvida još 10. decembra, evropske kompanije više neće moći da izvoze robu i tehnologije koje se koriste u eksploataciji i proizvodnji nafte i gasa na Krimu, ali i u sektoru transporta, telekomunikacija i energetike. Evropskim kompanijama je, takođe, zabranjeno da ponude tehničku pomoć, ali i građevinske ili inženjerske usluge koje su povezane sa infrastrukturom u tim istim sektorima.

Evropskim kompanijama više neće biti dozvoljeno da nude turističke usluge na Krimu, a evropski putnički brodovi više neće moći da uplove u luke na Krimu, sem u vanrednoj situaciji, zaključuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije