Svijet

EU uvodi sankcije protiv korišćenje hemijskog oružja

EU uvodi sankcije protiv korišćenje hemijskog oružja
Foto: Ilustracija | EU uvodi sankcije protiv korišćenje hemijskog oružja

LUKSEMBURG - Savjet ministrara spoljnih poslova EU usvojio je novi režim restriktivnih mjera za suzbijanje upotrebe i širenja hemijskog oružja.

EU će od sada moći da uvodi sankcije za osobe i entitete uključene u razvoj i upotrebu hemijskog oružja bilo gdje, bez obzira na njihovu nacionalnost i lokaciju.

”Restriktivne mjere usmjerene su na lica i entitete koji su direktno odgovorni za razvoj i upotrebu hemijskog oružja, kao i one koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku, one koji im pomažu, podstiču ili su sa njima povezani”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Sankcije se sastoje od zabrane putovanja EU i zamrzavanja imovine za lica i zamrzavanja imovine za entitete. Pored toga, licima i entitetima u EU je zabranjeno da daju sredstva na raspolaganje sankcionisanima.

U Savjetu EU objašnjavaju da ova odluka doprinosi naporima EU da se suprotstavi širenju i upotrebi hemijskog oružja, što ”predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnoj sigurnosti”.

"Ona podržava globalnu zabranu hemijskog oružja kako je utvrđeno Konvencijom o hemijskom oružju, a donijeta je u kontekstu povećanih hemijskih napada u različitim dijelovima svijeta”, navodi se u saopštenju.

Usvajanjem ove odluke Savjet ministra spoljnih poslova sproveo je u djelo odluku donetu na junskom sastanku lidera EU.

Šef diplomatije Velike Britanije Džeremi Hant zahvalio se svojim evropskim kolegama što su ovim sporazumom podržale Veliku Britaniju na čijoj je teritoriji, prema njegovim riječima, po prvi put u istoriji došlo do korišćenja hemijskog oružnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije