Svijet

Edi Rama sam sebi dodijelio novu funkciju

Edi Rama sam sebi dodijelio novu funkciju
Foto: N.N. | Edi Rama sam sebi dodijelio novu funkciju

TIRANA - Albanski premijer Edi Rama odlučio da preuzme i dužnost šefa diplomatije pošto je predsjednik Albanije Ilir Meta je odbio da potvrdi Genta Čakaja.

Čakaj je trebalo da zamijeni Ditmira Bušatija, koji je smijenjen.

Kako prenosi Balkan insajt, Meta je odbio da potpiše ukaz o imenovanju Čakaja za ministra s obrazloženjem da mu "manjka kredibilnosti" za tako visoku fukciju a Rama je na Twitteru napisao da je njegov potez u suprotnosti sa ustavom i da će se time pozabaviti Ustavni sud.

"Do tog dana na toj poziciji ću de jure biti ja, jer nemamo vremena za gubljenje", dodao je Rama. Balkan insajt ocjenjuje da nije uobičajeno da premijer obavlja i minsitarsku funkciju, ali i dodaje da pre Iljira Mete nije zabilježen slučaj da predsjednik odbije da imenuje ministra kojeg je predložio premijer.

DW navodi da do prije godinu dana niko nije znao ko je Gent Čakaj, 28-godišnjak sa Kosova i dosadašnji zamjenik ministra spoljnih poslova koga bi Rama želio da unaprijedi u šefa diplomatije i dodaje da Meta kategorički odbacuje taj prijedlog navodeći da je Čakaj "neiskusan u stranačkoj politici, upravi, diplomatiji i državnim strukturama".

Za predsjednika, međutim, nije problem samo meteorski uspon mladog Čakaja. Meta tvrdi da se Čakaj zalaže za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova i poziva se na intervju za kosovsku televiziju "Kljan Kosova" u kom je Čakaj rekao da se promjena granica koncipira "u okviru opštih korekcija koje se upravo dešavaju na Zapadnom Balkanu", dodaje DW.

Temu mijenjanja granica su prvi put u leto 2018. iznijeli Aleksandar Vučić i Hašim Tači, predsjednici Srbije i Kosova. Tu ideju podržavaju SAD, dok joj se Njemačka protivi, baš kao i albanski predsjednik Iljir Meta i dosadašnji ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati, zbog čega su mediji špeklisali da ga je to koštalo funkcije.

Rama se još nije izjasnio o tom prijedlogu, ali on je dobar prijatelj kosovskog predsjednika Hašima Tačija, navodi DW i dodaje da njegovo ćutanje mnogi tumače kao naklonost za prijedlog izmjene granica, a posljednje izmjene u njegovom kabinetu – gdje pored Čakaja, sa Kosova potiče i ministarka obrazovanja Besa Šahini – tumače kao politiku stvaranja albanske političke unije.

Rama takve pretpostavke odbacuje. "Nisam imenovao Čakaja zato što je sa Kosova, niti zato što je mlad, već kao evropskog, politikom oduševljenog, i znanja željnog, Albanca", rekao je krajem prošle sedmice na novogodišnjem prijemu za ambasadore akreditovane u Albaniji. Rama je na tom skupu najavio i "političku i direktnu komunikaciju u regionu, prije svega sa Kosovom, ali i sa svim drugim zemljama, sa Albancima u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji".

Neposredna posljedica te politike biće ukidanje graničnih kontrola između Kosova i Albanije, piše DW i podsjeća da je u Draču je u prisustvu Edija Rame otvoren carinski kontrolni punkt Kosova i da bi na proleće trebalo da budu ukinute granične kontrole izmedju Kosova i Albanije. Isto to Rama želi da postigne i sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom. Kaže da je razgovarao s premijerom Zaevom i da su spremni da uspostave "fluidnu granicu po šengenskom uzoru", dodaje DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije