Svijet

Egipat: 22 smrtne presude Morsijevim pristalicama

Egipat: 22 smrtne presude Morsijevim pristalicama
Egipat: 22 smrtne presude Morsijevim pristalicama

KAIRO - Egipatski sud potvrdio je smrtne presude za 22 pristalice predsjednika Mohameda Morsija, zbog napada na policijsku stanicu kad je ubijen policajac.

Sud je potvrdio smrtne presude, koje su donijete u martu, pošto su dobili odobrenje vrhovnog vjerskog vođe. Od osuđenih osoba, 14 se nalazi u zatvoru, a osam je u bjekstvu, saopštio je sud.

„Oni su optuženi za ilegalna okupljanja, vandalizam, ubistva i pokušaje ubistva“, prenosi AFP.

To se dešava u očekivanju presuda protiv Morsija lično, zbog optužbe da je podstrekivao na ubistvo protestanata u decembru 2012. godine, dok je bio predsjednik.

Napad u gradu Kerdasi, izveden je 3. jula 2012. godine, istog dana kada je vojni komandant, a sadašnji predsjednik Abdel Fatah al Sisi najavio zbacivanje Morsija.

Od njegovog zbacivanja, vlasti su slomile Morsijev pokret Muslimanska braća, a najmanje 1.400 njihovih pristalica je ubijeno.

Na stotine ekstremista je osuđene na smrtnu kaznu, a na hiljade na zatvorsku, u brzim i masovnim suđenima, koje su kritikovale organizacije za ljudska prava. Sam Morsi se suočava s pet odvojenih suđenja zbog optužbi, za koje je predviđena smrtna kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije