Svijet

Egipatska vojska uništila 13 tunela ka Gazi

Egipatska vojska uništila 13 tunela ka Gazi
Egipatska vojska uništila 13 tunela ka Gazi

KAIRO - Egipatska vojska je danas saopštila da je uništila još 13 tunela koji povezuju Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze tako da je ukupan broj uništenih tunela 1.639.

Kairo je uputio vojnike na Sinajsko poluostrvo kako bi suzbio pobunu nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija prošle godine, i u okviru bezbjednosne operacije se uništavaju i ti tuneli.

Militantna palestinska grupa Hamas, koja je glavna sila u Gazi, koristi te tunele za krijumčarenje oružja, hrane i novca u enklavu koja se nalazi u blokadi, preneo je AFP.

Izrael od 8. jula sprovodi vojnu ofanzivu na Gazu kako bi odatle zaustavio raketiranje, a kopnenu ofanzivu započeo je 17. jula u okviru koje uništava i tunele.

Odnosi između Hamasa i Kaira su pogoršani nakon što je vojska zbacila Morsija 3. jula prošle godine. Hamas je, inače, ogranak Morsijevog pokreta "Muslimansko bratstvo".

Kairo optužuje Hamas da je umiješan u vojne napade unutar Egipta, koji su se umnogostručili nakon svrgavanja Morsija.

Hamas je saopštio da su njegovi napadi odmazda za policijsko razračunavanje policije s Morsijevim pristalicama. U tim obračunima je u uličnim sukobima poginulo više od 1.400 ljudi, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije