Svijet

Egipatske stjuardese nose hidžab

Egipatske stjuardese nose hidžab
Egipatske stjuardese nose hidžab

KAIRO - Stjuardese egipatske aviokompanije "Egipt er" počele su da nose hidžab prvi put od osnivanja ove kompanije 1932. godine, saopštili su danas zvaničnici ove firme.

Prve stjuardese obučene u tradicionani muslimanski ženski veo radile su u avionima na letu ka Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Muslimanski sveštenici u Egiptu smatraju da bi nošenje hidžaba trebalo da bude obavezno za žene, ali je ova tradicionalna odjeća bila zabranjena u vrijeme vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka u pojedinim institucijama, poput državne televizije i nacionalnog avio-prevoznika.

Stvari su se promijenile poslije pobjede islamiste Mohameda Morsija na predsjedničkim izborima u junu. Žene zaposlene na televiziji i u "Er Egiptu" pokrenule su kampanju sa zahtjevom da im se dozvoli da nose hidžab, poput većine žena u Egiptu, prenio je AFP.

Kompanija je odobrila stjuardesama da nose ovaj odjevni predmet poslije štrajka avionskih posada u septembru tokom kojeg su zaposleni tražili i veće plate.

Zvaničnik "Egipt era" izjavio je da je jedna strana kompanija dobila ugovor za dizajniranje kape i vela za oko 250 stjuardesa koje žele da nose hidžab od oko 900 žena koje  rade  u ovoj firmi.

U septembru se prva voditeljica na državnoj televiziji pojavila sa hidžabom, koji tradicionano pokriva kosu i vrat. Nešto liberalnije žene nose hidžab samo preko kose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije