Svijet

Brisel: Požar u Institutu za kriminologiju izavao eksploziju (FOTO)

Brisel: Požar u Institutu za kriminologiju izavao eksploziju (FOTO)
Brisel: Požar u Institutu za kriminologiju izavao eksploziju (FOTO)

BRISEL - U najnovijem izveštaju o eksploziji rano jutros na Institutu za kriminologiju na sjeveru Brisela, navodi se da su tvrdnje o podmetnuitoj bombi lažne i da je najverovatnije u pitanju kriminalno djelo, a ne teroristički akt, saopšteno je iz kancelarije briselskog tužilaštva.

"U pitanju je namjerno podmetanje požara u laboratoriji savezne policije", rekla je portparolka i dodala da eksploziv nije ni ubačen niti ranije podmetnut, već da požar izaziva eksplozije.

Prema ranijim izvještajima, jedan ili više napadača su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.

Još nije zvanično utvrđen uzrok eksploziju, ali portparol Protivpožarne zaštite, Pjer Mejs je rekao da uzrok najverovatnije nije slučajnost, dok je tužilac odbio da nagađa uzrok eksplozije.

Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije automobil koji je udario u zgradu.

"Eksplozija je bila izuzetno jaka, da su porazbijani prozori u prečniku od više desetina metara", izjavi je Mejs.

Institut za kriminologiju je dio belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava sisteme funkcioniusanja zatvorskih sistema.

Belgija je nakon eksplozije podigla stepen pripravnosti nakon terorističkih napada na aerodrom, potom i metro stanicu u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije