Svijet

Eksplozija bombe u Londonderiju

Eksplozija bombe u Londonderiju
Eksplozija bombe u Londonderiju

LONDONDERI - Policija Sjeverne Irske saopštila je da je manja bomba eksplodirala u jednoj ulici u Londonderiju, ali da niko nije povrijeđen, javlja agencija AP.

Gradske vlasti optužile su nepopustljive pripadnike Irske republikanske armije (IRA) za bezobzirno ugrožavanje života porodica koje žive u tom dijelu grada.

Eksplozija ispred Službe za izvršenje krivičnih sankcija na Trgu Kroford oštetila je trospratnu poslovnu zgradu u kojoj u momentu detonacije nije bilo nikoga.

AP navodi da nijedna grupa do sada nije prihvatila odgovornost, ali da policija i političari krive članove organizacije IRA, koji odbacuju dogovor o primirju iz 1997. godine.

Londonderi je sjedište frakcija IRA koje se suprotstavljaju mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, navodi američka novinska agencija.

Prema navodima lokalnog političara Koluma Istvuda, neko ko se predstavio kao predstavnik IRA pozvao je telefonski broj za pomoć potencijalnim samoubicama i dojavio o postavljanoj bombi.

Istvud je osudio dojavljivača, jer je namjerno zvao kratko prije detonacije, zbog čega policija nije imala vremena da evakuiše lokalno stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije