Svijet

Eksplozija u kineskom rudniku, poginulo više od 18 rudara

Eksplozija u kineskom rudniku, poginulo više od 18 rudara
Eksplozija u kineskom rudniku, poginulo više od 18 rudara

PEKING - Više od 18 rudara je poginulo a dvojica se vode kao nestali u današnjoj eksploziji u kineskom rudniku uglja, javili su kineski državni mediji.

Rano jutros, u rudniku uglja u autonomnoj oblasti Ningkia Hui, došlo je do eksplozije gasa u rudniku uglja, koji je u vlasništvu Linli rudarske kompanije, javila je zvanicna novinska agencija Sinhua.

U izvještaju se navodi da je jedan rudar preminuo nakon što mu je ukazana pomoć, a iz ruševina je izvučeno 17 beživotnih tijela, dok se još dvojica vode kao nestali, prenosi AFP.

U vrijeme eksplozije, u smjeni u jami je bilo 20 rudara. Za njihovo spasavanje nakon incidenta angažovano je više od 200 spasilaca.

Kina je najveći svjetski proizvođač uglja a rudarske nesreće u ovoj zemlji su vrlo česte.

Kineski zvaničnici tvrde da je broj poginulih rudara smanjen u protekloj deceniji i da trenutno iznosi manje od 1.000 smrtnih slučajeva godišnje. Organizacije za ljudska prava tvrde da je broj ipak veći i da se radi o netačnom izvještavanju.

Kako navodi AFP, mnoge nesreće u rudnicima uzrokuju korumpirani nedzornici koji štede na bezbjednosti radnika, industrijski standardi se ne poštuju iako su smrtonosne nesreće u jamama česte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije