Svijet

Ekstremisti planiraju ubistvo pred kamerom

Ekstremisti planiraju ubistvo pred kamerom
Ekstremisti planiraju ubistvo pred kamerom

SIDNEJ - Obavještajni podaci ukazuju da ekstremisti povezani sa Islamskom državom planiraju da ubiju nekog građanina Australije, rekao je danas premijer Australije Toni Abot.

U Australiji je pokrenuta velika antiteroristička operacija u okviru koje je prije zore na stotine naoružanih policajaca pretresalo kuće u Sidneju i Brizbejnu, prenela je agencija Rojters.

Abot je rekao da postoji "ozbiljan rizik od terorističkog napada", a Australija je prije šest dana podigla na "visok" nivo upozorenje na terorističke napade zbog bojazni od napada Australijanaca koji se vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji.

To je prvi put posle 10 godina da se nivo upozorenja podigne na "visok", a što znači da je "teroristički napad vjerovatan".

Više od 800 policajaca učestvuje u racijama, a najmanje 15 ljudi je pritvoreno, rekla je policija na konferenciji za novinare.

Australijski mediji prenijeli su da ekstremisti planiraju da otmu po principu slučajnosti neku osobu u Sidneju i njegovo ubistvo snime kamerom.

Upitan za te medijske izveštaje, Abot je odgovorio: "To su obavještajni podaci koje smo dobili".

"Podsticanja, vrlo direktna podsticanja, dolaze od Australijanca koji je očigledno na visokoj poziciji u Islamskoj državi za izvođenje ubistava, ovde, u Australiji", rekao je Abot.

 Abot nije identifikovao tog Australijanca, dodaje britanska agencija.

Policijski i sudski izvori saopštili su da je čovjek iz Sidneja identiofikovan kao Omardžan Azari (22) optužen za planiranje terorističkog čina, koji je osmišljen da "šokirala i užasne" zajednicu.

Azari je priveden u raciji i ostaće u pritvoru do novembra, kada mu je određeno saslušanje.

Vlada u Kanberi vjeruje da se oko 60 australijskih državljana bori sa džihadistima Islamske države, dok drugih 100 aktivno rade u zemlji na pružanju podrške ekstremistima.

Pretpostavlja se da se najmanje 20 njih vratilo u zemlju.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije