Svijet

Ekstremisti skoro protjerani iz Kobanija

Ekstremisti skoro protjerani iz Kobanija
Ekstremisti skoro protjerani iz Kobanija

BEJRUT - Ekstremisti Islamske države skoro su izbačeni iz sirijskog pograničnog grada Kobanija, saopštili su u ponedjeljak aktivisti i kurdski zvaničnici, označavajući veliku simboličnu pobjedu i za Kurde i za koaliciju pod američkim vodstvom koja napada militante.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, i visoki kurdski zvaničnik Idriss Nassan saopštili su da je grupa Islamska država skoro protjerana, uz neke sporadične borbe na istočnim rubovima grada u blizini Turske, prenosi AP.

''Islamska država je na rubu poraza. Njihova odbrana je probijena i njihovi borci su pobjegli'', izjavio je Nasan, govoreći iz Turske u blizihi sirijske granice. 

U septembru su borci Islamske države zauzeli tristotinjak kurdskih sela u blizini Kobanija i ušli su u sami grad, okupirajući njegovu polovinu. Desetine hiljada izbjeglica prešlo je tada preko granice u Tursku.

Do oktobra se kontrola Islamske države nad Kobanijem toliko učvrstila da je tu čak i napravila propagandni snimak u  kojem prikazuje zarobljenog britanskog fotoreportera Džona Kantlieja, kako bi poslala poruku da su militantni borci prodrili duboko uprkos vazdušnim udarima pod američkim vodstvom.

Grad, čije bi osvajanje dalo džihadističkoj grupi kontrolu nad graničnim prelazom s Turskom i direktne linije između njenih položaja i granice, brzo je postao ključna meta vazušne kampanje pod američkim vodstvom u Siriji. Američki državni sekretar Džon Keri kazao je da bilo "moralno veoma teško" ne pomoći Kobaniju.

Od sredine septembra, u bici za Kobani poginulo je oko 1.600 ljudi, među kojima 1.075 članova Islamske države, 459 kurdskih boraca i 32 civila. Islamska država, pod sve jačim pritiskom, izvela je više od 35 samoubiačkih napada u Kobaniju u posljednjim sedmicama, tvrde aktivisti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije