Svijet

Ekstremisti zarobili turskog tužioca u sudnici, uperili mu pištolj u glavu

Ekstremisti zarobili turskog tužioca u sudnici, uperili mu pištolj u glavu
Ekstremisti zarobili turskog tužioca u sudnici, uperili mu pištolj u glavu

Pripadnici ljevičarskog "Revolucionarnog narodno-oslobodilačkog fronta" zarobili su tužioca Mehmeta Selima Kiraza u istanbulskoj sudnici.

Prema posljednjim podacima, nekoliko hitaca je ispaljeno unutar sudnice, ali se još uvijek ne zna da li je neko stradao.

Smatra se da je razlog za ovaj incident povezan sa slučajem ubistva Berkina Elvana (15), koji je vodio tužilac Kiraz, piše Blic.

U međuvremenu, otmičari su na Tviteru objavili fotografiju tužioca i maskiranog napadača koji drži uperen pištolj u njega.

U pozadini se nalazi zastava pomenutog "Revolucionarnog narodno-oslobodilačkog fronta".

"Dalji pregovori sa policijom nastavljaju se preko posrednika kojeg su odabrali otmičari", kratko je za "Hurijet" izjavio zamjenik tužioca Vedad Jigit.

Novinar "Hurijeta" Dinčer Gokče pozvao je otetog tužioca mobilnim telefonom, a javio mu se muški glas i rekao da "tužilac trenutno ne može da razgovara".

Kada ga je novinar upitao da se predstavi, spustio mu je slušalicu.

Husein Ajgun, potpredsjednik najveće opozicione partije u Turskoj (Narodna republikanska partija), na Tviteru je napisao da je kontaktirao oca poginulog dječaka Berkana Elvana, koji je apelovao na otmičare da oslobode tužioca Kiraza.

"Moj sin je umro, ne mora još neki život biti ugašen. Sve što sam želio je pravda i pošteno suđenje, a ne ovo", Ajgun je citirao Samija Elvana, oca poginulog dječaka.

Prema navodima sajta halkinsesi.tv, koji je blizak pomenutoj organizaciji, otmičari su vlastima dali rok do 15:36 časova da ispune njihove zahtjeve, a to su da policijski službenici uživo u televizijskom prenosu priznaju ubistvo Berkina Elvana, zatim suđenje krivcima na "narodnom sudu", kao i oslobađajuću presudu za sve uhapšene u maršu solidarnosti za Elvana.

Policija je opkolila kancelariju tužioca koja se nalazi na šestom spratu sudnice u Istanbulu, a specijalci su zatvorili sve prilaze i izlaze iz zgrade. Premijer Ahmet Davutoglu je nakon sastanka o krizi povodom masovnog nestanka struje u državi, ponovo okupio ministre sa kojima pomno prati razvoj talačke krize i razmatra potencijalna rešenja.

Berkin Elvan je poginuo 11. marta 2014, 269 dana nakon što je pao u komu kada ga je direktno u glavu pogodio suzavac koji je ispalila policija tokom antivladinih protesta 2013. Mladić nije učestvovao u demonstracijama, već je izašao do prodavnice kako bi kupio hljeb. Imao je samo 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije